ODIGRAT ĆE SE 10 PREDSTAVA

Najavljena 27. Revija lutkarskih kazališta: U Rijeku stiže 10 predstava iz Hrvatske, Srbije i Bugarske

Foto. Facebook GKL

Na 27. Reviji lutkarskih kazališta koja će se održati od 2. do 12. studenog bit će odigrano 10 predstava lutkarskih kazališta iz Hrvatske, Srbije i Bugarske.

Program će se ove godine održavati na tri lokacije, u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, Dječjoj kući i Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku gdje će se 3. studenog predstavom „Princ mora i princ zemlje“ Državnog lutkarskog kazališta Plovdiv iz Bugarske ovogodišnja Revija svečano i otvoriti.

Prema riječima ravnateljice Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalene Lupi Alvir riječ je o predstavi nastaloj na osnovi starih japanskih priča u kojima se koriste i tradicionalne japanske bunraku lutke. „Riječ je o predstavi koja je rađena kada je Plovdiv 2019. godine nosio titulu Europske prijestolnice kulture, a gostovanje predstave u Rijeci omogućeno je zahvaljujući sufinanciranju Fondacije Eu Japan Fest koja podržava japansku umjetnost i teme iz njihove kulture diljem Europe, posebice u gradovima koji su bili, jesu ili će biti Europske prijestolnice kulture“, rekla je Lupi Alvir. Dodala je kako će se brojne predstave ovogodišnjeg programa baviti ulogom važnosti glazbe u lutkarskim predstavama te kako će publika imati priliku vidjeti nekoliko zanimljivih glazbenih lutkarskih formi u kojima je glazba jednako važna kao i same lutke.

„Zanimljivost ovogodišnje revije jest i u tome što se lutke pojavljuju u raznim oblicima, bit će tu od raskošne bunraku princeze, pa sve do obične vrećice, bubnja i mikrofona, kao i pegle i daske za peglanje koje će u predstavama imati važnu ulogu, a sve to pokazuje koliko je lutkarstvo maštovito i koliko može biti inspirativno u svom izražajno-izvedbenom izričaju“, objasnila je Lupi Alvir.

Osim predstave „Princ mora i princ zemlje“, publika će na ovogodišnjoj Reviji moći pogledati i „Tri praščića“ Zagrebačkog kazališta lutaka, „Veliku tvornicu riječi (Oscarova priča)“ zagrebačkog Kazališta Mala scena, predstavu „Slonić Dištonić“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split, „Pustolovine baruna Münchausena“ Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba, predstavu „Vjetar“ Pozorišta za decu i mlade iz Kragujevca, „Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih Novi Sad, zatim predstavu „Pčelica Maja“ u izvedbi glumaca Gradskog kazališta lutaka Rijeka te predstavu „Vrlo gladna gusjenica“ Kazališta lutaka Zadar.

Kao i svake godine, održat će se i popratni program Revije lutkarskih kazališta u sklopu kojeg će, kako je najavila stručna suradnica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Vedrana Balen Spinčić biti izveden Tehnološki punk kabare „Brojim ovce“ Tigar teatra i predavanje „Bunraku puppet – from Japan to Europe“ u sklopu kojeg će redateljica predstave „Princ mora i princ zemlje“, Elena Panayotova govoriti o svom studijskom putovanju u Japan i radu s japanskim bunraku majstorom. Također, ove godine ponovo će biti organizirana i Lutkarska radionica i igraonica, a u svom starom obliku, što podrazumijeva da će publika, nakon dvije pandemijske godine, moći ocijeniti svaku odgledanu predstavu, vraća se i nagrada publike „Domino“ koja će na kraju Revije biti dodijeljena najbolje ocjenjenoj predstavi upravo od strane gledatelja.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izrazio je svoje zadovoljstvo što Revija lutkarskih kazališta i ove godine ima respektabilan program s izvedbama domaćih i inozemnih kazališta. „Svake godine Revija je izuzetno posjećena, traži se uvijek i karta više i vjerujem kako će i ove godine po njezinom završetku  biti puno i malih i velikih gledatelja koji će biti jako zadovoljni ovogodišnjim programom“, rekao je gradonačelnik i čestitao ravnateljici Lupi Alvir i svima uključenima na sjajnoj organizaciji u koju je uloženo puno truda i entuzijazma.

Pročelnik odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar istaknuo je kako su Revija lutkarskih kazališta i Dječji festival Tobogan dva ključna kulturna događanja namijenjena djeci, a riječki lutkari sudjeluju u oba. „Veseli me, što  je ova suradnja s Državnim lutkarskim kazalištem Plovdiv na neki način nastavak Europske prijestolnice kulture, odnosno ostavština programa provedenog u sklopu tog projekta“.

Program Revije od samih početaka podržava i Primorsko-goranska županija koja, kako je istaknuo viši savjetnik za kulturu Primorsko-goranske županije Sanjin Dragozetić uz Reviju, kroz svoje Javne potrebe u kulturi sufinancira i produkciju drugog programa kazališta, a sve s ciljem kako bi njihove predstave došle do što većeg broja djece diljem cijele županije.

Što se tiče ulaznica, od 19. do 23. listopada ulaznice će se u pretprodaji prodavati po cijeni od 30 kuna, dok od 24. listopada kreće redovna prodaja ulaznica po cijeni od 35 kuna kao i rezervacija ulaznica. I ove godine pripremljeni su i paketi ulaznica – paket od minimalno pet predstava za minimalno dvije osobe moguće je kupiti uz 25% popusta, dok se na drugi paket koji uključuje minimalno tri predstave za minimalno dvije osobe ostvaruje popust od 20%.

Ulaznice se od 19. do 31. listopada mogu kupiti na blagajni kazališta od ponedjeljka do petka od 15:30 do 18:30 sati; od 3. do 12. studenog sat vremena prije početka predstave na mjestu izvedbe izuzev nedjelje 6. studenog u Dječjoj kući kada se blagajna otvara pola sata prije početka predstave.

Ulaznice se mogu kupiti i online putem servisa mojekarte.hr, a rezervirati se mogu na broj telefona 051 325 690 ili putem e-mail adrese blagajna.gklri@gmail.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari