RADNI SASTANAK

ISTRIJANI U POSJETU PGŽ Miletić i Komadina: ‘Primorsko-goranska i Istarska županija lokomotive su razvoja Hrvatske’

Delegacija Istarske županije, predvođena županom Borisom Miletićem, boravi u službenom posjetu Primorsko-goranskoj županiji

Nakon obilaska stalnog postava Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi održan je radni sastanak na kojemu se razgovaralo o transportu, energetici, zelenoj tranziciji, turizmu i poljoprivredi.

„Radi se o dvije, turistički gledano, najveće i najrazvijenije županije u kojima je naglasak stavljen na održivi razvoj. Kapaciteti su možda već dosegnuli maksimum, a naš je interes čisto i zeleno. Odnosno, pokušati biti energetski samodostatni, pogotovo u ova krizna vremena, omogućiti prostornim planovima što više obnovljivih izvora energije, solara i vjetra, i naravno, razvijati transport, bazen Riječke luke čiji je dio i u Istri u Bršici. Tu se ide u investicijski ciklus, a Lučka uprava već radi na tome, da se revitalizira željeznica kroz Istru, tako da i ona doprinosi zelenoj priči“, rekao je župan Zlatko Komadina u osvrtu na sastanak na kojemu se neke od tema bile i kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda.

Sastanku su ispred Primorsko – goranske županije prisustvovali i zamjenik župana Vojko Braut, pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, Mladen Brajan, privremeni pročelnik UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj i Ermina Duraj, predstojnica Kabineta župana.

https://www.youtube.com/watch?v=TJds9ASI1_Q

Primorsko-goranska i Istarska županija lokomotive su razvoja Hrvatske“, ustvrdio je župan Boris Miletić i dodao: „Ako želimo biti održivi, moram razmišljati o zelenoj tranziciji i kako koristiti mogućnosti vjetra i solara da bi bili energetski samodostatni. S druge strane, kada pričamo o turizmu, Kvarner i Istra nose više od 45 posto hrvatskog turizma. Kvantiteta je zadovoljena, međutim, mi moramo raditi na kvaliteti i pričati o izvornosti“, rekao je župan Miletić i kao uspješan primjer cjelogodišnjeg turizma istaknuo Kaštel Zrinskih koji je smješten u ruralnom dijelu županije i broji preko 10 tisuća posjetitelja godišnje.

Tijekom sastanka razgovaralo se i o zajedničkoj nabavi mobilnog mamografa vrijednosti otprilike 2,5 mil kuna za područje Istre i PGŽ-a, organizaciji izleta istarskih turista po Gorskom kotaru te obilasku županijskih projekata „Putovima Frankopana“, Centra za Velike zvijeri i Centra za poljoprivredu.

Na pitanje novinara o mogućim područjima suradnje ovih županija, župan Miletić istaknuo je transport te mogućnost bolje povezanosti željeznicom prema EU dok je na upit o prvom koraku koji će se poduzeti nakon sastanka župan Komadina naveo izmjenu prostornih planova kojima bi se omogućila zelena tranzicija. Župan je komentirao i kako je PGŽ energetski centar i strateško mjesto RH, no s naglaskom na ekologiju. „Tu su Janaf, LNG, rafinerija, elektrane i moramo biti predvodnici suživota industrije, energetike i turizma“, naveo je.

Ispred Istarske županije posjetu županiji prisustvovali su i zamjenici župana Tulio Demetlika i Jessica Acquavita, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, voditeljica Odsjeka za lokalnu i međuregionalnu suradnju i protokol Franca Moscarda, te Lorna Zimolo, viša savjetnica za odnose s javnošću, a u sklopu obilaska, predstavljeni su i županijski projekti „Putovima Frankopana“, Centar za posjetitelje „Velike zvijeri“ te Objekt za preradu voća Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari