EVO PROGRAM

Najavljena manifestacija FLORAL WEEK OPATIJA

Cvjetna manifestacija FLORAL WEEK OPATIJA održat će se od 3. do 8. travnja u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer” i na prostoru ispred paviljona, a u sklopu manifestacije održat će se i Sajam cvijeća od 5. do 8. travnja na Slatini.

Bogat program najavili su Christina Cianci Žerić, međunarodna cvjetna dizajnerica i predstavnica organizatora Udruge Projekt; Vincenzo Antonuccio, mentor Međunarodne škole cvjetne umjetnosti Laboratorio Idee; Loredana Raspor Ramić, profesorica u Graditeljskoj školi za industriju i obrt Rijeka, smjer cvjećari; Mauricio Počekaj, predsjednik Udruženja obrtnika Opatija i dopredsjednik UO PGŽ-a; Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice Opatije i gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin.

Cvjetna manifestacija Floral Week ima edukativni, izložbeni i kulturni karakter, uključuje demonstracije cvjetne umjetnosti, radionice i predavanja za djecu i odrasle, cvjetnu modnu reviju te sajam cvijeća na Slatini.

U manifestaciji će sudjelovati i renomirani svjetski cvjetni dizajneri Međunarodne škole cvjetne umjetnosti Laboratorio Idea, među kojima je Vincenzo Antonuccio sa svojim timom od 6 dizajnera, koji je na posljednjem svjetskom prvenstvu cvjetne umjetnosti u Philadelphiji ušao među top 10 svjetskih cvjetnih dizajnera. On će voditi izradu vegetacijske skulpture Djevojke s galebom ispred Šporera, koja će biti visine oko 3 metra i izrađena pretežno od grana lovora.

Autorica projekta Christina Cianci Žerić istaknula je kako će tijekom manifestacije pokazati što se sve može izraziti cvijećem, sadržajem obogatiti Opatiju i formirati njen imidž kao mjesto stvaranja vrhunske cvjetne umjetnosti te edukativnim karakterom potaknuti razvoj cvjetne kulture.

– Izradit ćemo vegetacijsku skulpturu ispred Šporera, održati radionice i predavanja  za djecu i odrasle, održati demonstraciju cvjetne umjetnosti uz gostovanje predsjednika Međunarodne organizacije cvjećara sa sjedištem u Nizozemskoj Simona Ogrizeka, a program će završiti modnom revijom na kojoj će se prikazati nosive cvjetne instalacije. U sklopu manifestacije održat će se i sajam cvijeća na Slatini, kazala je Cianci Žerić.

Gradonačelnik Fernando Kirigin zahvalio je organizatorima manifestacije i gostima iz Italije.

– U stolicu gradonačelnika sjeo sam u doba pandemije kada nije bilo nikakvih događanja te smo krenuli s idejom da se u Opatiji u 12 mjeseci organizira 11 događanja, specifičnih za pojedini mjesec. Tako je travanj postao mjesec cvijeća u kojem je organizirano nekoliko manifestacija vezanih uz cvijeće, a koje će biti interesantne i našim sugrađanima i turistima, istaknuo je gradonačelnik Kirigin.

Cvjetni dizajner Vincenzo Antonuccio  objasnio je kako u radu Međunarodne škole cvjetne umjetnosti Laboratorio Idea polaze od temeljne pretpostavke da svi živimo u sinergiji s prirodom i dio smo nje.

– Želimo iskazati poštovanje prirodi te koristiti prirodne elemente koji su svuda oko nas. Sve što ćemo izraditi tijekom ove manifestacije bit će od isključivo prirodnih materijala. Skulptura Djevojke s galebom biljna je skulptura inspirirana motivom ovog simbola Opatije, ali ne čista replika, već ćemo simbolično prikazati njezinu ljepotu i kako izlazi iz mora. Nije nam cilj samo napraviti dekoraciju, već ju integrirati u prostor te komunicirati našu poruku, kazao je Antonuccio.

Profesorica Graditeljske škole za industriju i obrt, smjer cvjećari, Loredana Raspor Ramić izrazila je zadovoljstvo što će učenici škole sudjelovati u ovom projektu, a što će im donijeti neprocjenjivo iskustvo.

Predsjednik Udruženja obrtnika Opatija Mauricio Počekaj kazao je kako njihovo udruženje uvijek pruža potporu svojim članovima koji promoviraju obrte, naročito mladim generacijama.

Direktorica Turističke zajednice Suzi Petričić istaknula je kako je travanj u Opatiji obilježen cvijećem te nakon netom održanog Festivala kamelija slijede manifestacije Floral Week i Đardin.

Manifestacija se održava u organizaciji Udruge Projekt iz Ičića, pod pokroviteljstvom Grada Opatije te u suradnji s Turističkom zajednicom grada Opatije i Udruženjem obrtnika Opatija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari