U SKLOPU PROGRAMA PREPOZNAVANJE ODSUSTVA

Najavljena predstava ‘Danas je jučer od sutra’ – premijera 19. rujna u Memorijalnom centru Lipa pamti

Foto: Facebook Memorijalni centar Lipa pamti

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka najavljena je predstava “Danas je jučer od sutra”koju izvodi Umjetnička organizacija Kabinet u sklopu programa “Prepoznavanje odsustva” Memorijalnog centra Lipa pamti.

Premijera predstave je 19. rujna 2020. u 18:30 sati, a repriza: 20. rujna 2020. također u 18.30.

Organizatori programa su Umjetnička organizacija Kabinet i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

Nikolina Radić Štivić, ravnateljica muzeja uvodno je istakla da je ovo četvrta godina održavanja programa “Prepoznavanje odsustva” posvećenog sjećanju na 269 stradalih Lipljana i da je to dio programa kojim muzej sudjeluje u realizaciji projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Umjetnički program “Prepoznavanje odsustva” posvećen je sjećanju na 269 stradalih Lipljana, trajnom ukazivanju na razorne posljedice rata te nepoštivanja temeljnih ljudskih prava. Već četvrtu godinu zaredom, program predstavlja umjetnike različitih disciplina koji teškoj povijesti Lipe prilaze uvijek na drugačiji način, stvarajući nove vrijednosti i značenja. Ovim projektom prvi put zalazi u područje izvedbenih umjetnost te svoj fokus usmjerava ka promišljanju tijela. Ravnateljica je zahvalila na potpori u realizaciji predstave i izložbe Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci te Općini Matulji.

Na konferenciji su prisustvovali i Vana Gović, voditeljica programa “Prepoznavanje odsustva”, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Ivana Kalc voditeljica Umjetničke organizacije Kabinet i autorica predstave i Karlo Čargonja, fotograf i jedan od autora popratne izložbe.

Vana Gović naglasila je kako je riječ o predstavi koja je site-specific što znači da su Lipa i Lipljani njena narativna potka, njen scenarij, zvučna slika i scenografija. Njena su pozornica i kulisa. Njeni izvođači i publika, odnosno svjedoci. Materijalno i nematerijalno nasljeđe Lipe tako postaje poticajan okvir za umjetničko istraživanje, analizu i stvaranje umjetničkog sadržaja.

Autorica predstave Ivana Kalc naglašava kakao je izvedba usmjerena ka promišljanju tijela kao interdisciplinarnog “medija” kojeg odlikuju neiscrpne mogućnosti povezivanja osjetilnih doživljaja s procesima istraživanja, stvaranja, izvedbe, ali i komemoriranja. Kreirana specifičnom tehnikom rada Viewpoints, većim se dijelom temelji na improvizaciji. Pokreti nastaju kao spontane i intuitivne reakcije plesačica na manifestacije drugih tijela ili pojava u vremenu i prostoru. Sve što je u dosegu njihovih osjetila, sve što mogu vidjeti, čuti i opipati, postaje tijelom plesne izvedbe.

Karlo Čargonja predstavio je popratnu izložbu predstave koja će se moći razgledati do 15. studenog u Memorijalnom centru Lipa pamti. Bogatom fotografskom građom, video materijalima te zapisima nastalim tijekom proba, izložba donosi svjedočanstvo i dokumentaciju kompleksnog procesa kreiranja predstave.

Ulaz na izvedbe je slobodan, no broj posjetitelja je ograničen pa se mole posjetitelje da svoj dolazak najave mailom na lipapamti(at)ppmhp.hr ili telefonom na 0914440142. Uvjeti prisustvovanja na predstavi bit će usklađeni s epidemiološkim mjerama. 

Autorski tim predstave čine:

Kustosica programa “Prepoznavanje odsustva”: Vana Gović

Autorica: Ivana Kalc

Koreografija/izvedba: Tina Perić, Tereza Korošec, Sanda Hunjak, Kristina Žuvela, Tajči Čekada, Nika Krajnović, Željka Rupčić, Morena Scotti Andrić i Tihana Naglić

Asistentica koreografije: Mila Čuljak

Autori glazbe: Enver Krivac i Endi Oblak

Kostimografkinja: Tajči Čekada

Fotograf / snimatelj: Karlo Čargonja

Producentice: Ivana Kalc i Vana Gović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari