PETA GODINA

Najbolji studenti medicine spašavali ronioce

Studenti iz Švedske, Finske, Danske, Francuske, Austrije, Brazila, Kanade, Kuvajta, Norveške, Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i Tajvana u Hrvatskoj uče o ronjenju, spašavanju ronica, ali i o novoj grani medicine, koja tek postaje važna u svijetu

Tečaj ronjenja za studente medicine iz cijeloga svijeta, u sklopu Ljetne škole medicine ronjenja,  počeo je danas prvim zaronom u riječkoj Kraljevici. Nastavak je to ljetne škole, koju organizira Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska (CroMSIC), a u kojoj ove godine sudjeluju odlični studenti medicine iz Švedske, Finske, Danske, Francuske, Austrije, Brazila, Kanade, Kuvajta, Norveške, Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i Tajvana.

Ove godine je i peta godišnjica projekta, nastavka tradicije, koju je 1993. godine počeo doc.dr.sc. Igor Barković, tadašnji student medicine i sadašnji stručni mentor projekta, kao pokušaj privlačenja stranih studenata medicine u ratom pogođenu Hrvatsku.

Ljetna škola medicine ronjenja će studente naučiti kako roniti te kako hitno zbrinuti utopljenog ronioca, ali će ih vodeći hrvatski stručnjaci podučavati i o podvodnoj i hiperbaričnoj medicini, sve više primjenjivoj u liječenju. Ta grana medicine ne liječi samo stanja izazvana boravkom na velikim dubinama, već je sve važnija u svijetu i u liječenju opeklina, smrzotina, Chronove bolesti, dijabetesa, ulceroznog kolitisa…  

VIDEO DANA:

– Iznimno smo ponosni što smo uspjeli održati tradiciju i što nam je ovo peta godišnjica, a interes za projekt samo raste te svake godine primamo sve više prijava izvrsnih studenata i zaista postaje teško odabrati sudionike. Ljetna škola medicine ronjenja slavi ljepotu našeg Jadranskog mora, u kojem studenti uče roniti te promovira Hrvatsku kao zemlju koja je, osim odlične turističke destinacije, puna znanja i novih otkrića, pogotovo u području hiperbarične medicine – kaže Laura Radoš, voditeljica projekta u Međunarodnoj udruzi studenata medicine Hrvatska.

Uz najbolje hrvatske i strane studente medicine stao je opet i JGL, koji ih dosljedno podupire u razmjeni znanja s najboljim kolegama iz svijeta.

– Svrha naše kompanije je pomoći ljudima da osjete svijet oko sebe na bolji, bogatiji i pouzdaniji način, da osjete život. Osim proizvodima, ispunjavamo ju kroz brojne internacionalne suradnje, podrške i partnerstva, a posebno nas inspirira kad su one potaknute od strane izvrsnih studenata. Volimo raditi s mladim ljudima jer se uvijek radi o međusobnoj razmjeni znanja i učenja, njihova znatiželja pomaže nam da budemo još bolji. Uz Ljetnu školu medicine ronjenja smo od samog početka i smatramo da je projekt sjajan primjer promocije našeg grada, naše pameti, inovativnosti i sposobnosti. Ne sumnjam da će svi mladi gosti, uz atraktivan program koji im je pripremljen, doista u predstojećim danima „osjetiti život“ – istaknula je Alenka Jajac Knez, direktorica tržišnih operacija u JGL-u.

Uz JGL, projekt podupiru i KBC Rijeka, Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, Medicinski fakultet u Rijeci, Studentski centar Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari