RADNI POSJET

Delegacija EIB-a posjetila KBC Rijeka

Potpredsjednica Europske Investicijske banke, banke Europske unije, zadužena za poslove u Hrvatskoj Tereza Czerwińska, voditelj EIB-ova ureda u Zagrebu Anton Kovačev i koordinatorica za Hrvatsku i kreditiranje projekata u javnom sektoru EIB-a Olga Pascenco susrele su se na radnom sastanku danas s ravnateljem KBC-a Rijeka prof. dr. Alenom Ružićem i pomoćnicom ravnatelja za kvalitetu prof. dr. Renatom Dobrila Dintinjana, nakon obilaska  lokaliteta KBC-a Rijeka na Sušaku.

Radni posjet Rijeci odvio se u cilju detaljna upoznavanja s urbanističkim i drugim okolnostima značajnim za sljedeće faze u projektu koje slijede nakon objekta Žena i dijete, i koje će označiti kompletno preseljenje KBC-a Rijeka na lokalitet Sušak.

U okviru svojeg ambicioznog projekta modernizacije, KBC Rijeka radi na preseljenju svojih odjela i klinika raspršenih na tri različita mjesta na jedinstvenu i sveobuhvatnu lokaciju. Preseljenje će KBC-u Rijeka omogućiti da podigne učinkovitost i kvalitetu usluga zdravstvene skrbi za 600 000 stanovnika ovog područja te da pacijentima i osoblju osigura veću udobnost.

Plan preseljenja obuhvaća i izgradnju suvremenog bolničkog kompleksa s najnaprednijom opremom te nastavno-kliničkim i istraživačkim kapacitetima za potrebe Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Savjetodavna služba EIB-a pomogla je KBC-u Rijeka u izradi idejnih rješenja i studije izvedivosti kao ključnih pretpostavki za treću i posljednju fazu projekta njegova preseljenja.

Posredstvom Europskog savjetodavnog centra za ulaganja, Savjetodavna služba EIB-a pomaže u preseljenju KBC-a Rijeka još od 2019. EIB je pružao savjete o organizacijskim planovima, uslugama, planiranju opreme i kapaciteta te optimalnom korištenju bolničkih zgrada.

Tereza Czerwińska, potpredsjednica EIB-a zadužena za poslove u Hrvatskoj izjavila je:
“Iznimno me veseli posjeta Rijeci te prilika koju imam da se na licu mjesta uvjerim o izvanrednom napretku projekta relokacije KBC-a Rijeka. Početak provođenja treće i ujedno posljednje faze ovog iznimno značajnog projekta za Hrvatsku unaprijedit će kvalitetu života za više od 600 000 ljudi, a EIB je pored savjetodavne potpore pripremi projekata, u projekt relokacije KBC-a Rijeka do sada uložio i 50 milijuna eura. Projekti poput ovoga značajni su za EIB jer kroz njih možemo dodatne ubrzati ekonomski i društveni razvoj Hrvatske. Ono što me još više veseli je da smo skupa s Europskom unijom, Vladom RH i upravom KBC-a Rijeka došli do efikasnog modela suradnje na modernizaciji zdravstvenog sustava koji daje konkretne rezultate i koji sada želimo ponuditi i drugim partnerima diljem Hrvatske. Cilj nam je podržati Vladu Republike Hrvatske u njezinim planovima za unapređenje mreže kliničkih centara i unaprijediti ovaj segment bitan za kvalitetu života građana i građanki Hrvatske. Hvala našim partnerima u Vladi i KBC-u Rijeka što su nam pružili priliku da doprinesemo boljoj budućnosti Hrvatske.“

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić izjavio je:
„Vrlo smo zadovoljni dosadašnjom suradnjom s predstavnicima EIB-a koji razumiju naša nastojanja i napore u cilju podizanja kvalitete bolničkih usluga našim korisnicima, ali i uvjeta rada djelatnika. To je kompleksan, dugotrajan i ozbiljan posao, posebno u sve izazovnijim vremenima kojima svjedočimo. Konzultantski tim EIB-a pružao je vrijednu podršku u poslu zajedničkog definiranja idejnog rješenja i studije izvodljivosti faze III. dakle u planiranju nove objedinjujuće zgrade na Sušaku. Pred svima nama je odgovornost da kroz daljnju podršku Vlade RH sada osiguramo dalju realizaciju projekta uz kvalitetne poslovne odnose i podršku EIB-a.“

Radni sastanak delegacije EIB-a s upravom KBC-a Rijeka dio je dugoročne suradnje KBC-a Rijeka i EIB-a na projektu gradnje nove bolnice (faze I. i II.) te faze III. koja znači objedinjavanje Bolnice na jednom lokalitetu, a u kojoj je savjetodavni tim EIB-a stručnim ekspertizama pomagao u procesu izrade idejnog rješenja i studije izvodljivosti. Proces je započeo koncem 2020. a rezultati su prezentirani članovima Upravnog odbora za fazu III.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari