KORONA U PGŽ

Nakon 28 dana u Rijeci jučer preminula osoba zbog covida: ”Kreveti su spremni još iz perioda najgoreg oboljenja”

Photo: Goran Kovacic/Pixsell

U srijedu je, nakon punih 28 dana bez smrtnih ishoda zbog covida, u KBC-u Rijeka preminula jedna osoba.

Primjetan je i rast broja zaraženih, pa je tako u Primorsko-goranskoj županiji jučer detektirano njih 15, a aktivnih slučajeva je ukupno 106. Obrađena su 1983 uzorka, a u bolnici je smješteno 13 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru, otkrio je za Novi list, ravnatelj riječkog KBC-a, Alen Ružić.

“Kontinuirano imamo dva do tri bolesnika na respiratoru, dakle bolesnike s teškim kliničkim slikama. Sustav dobro funkcionira, imamo velike kapacitete već spremne, ali se nadamo da nam to neće trebati. Imamo jedan stabilan broj hospitaliziranih, tijekom protekla dva mjeseca u KBC-u Rijeka taj broj varira na dnevnoj osnovi između 10 i 15 bolesnika. Kliničke slike na ovom uzorku bitno se ne razlikuju od onih koje smo imali u prethodnom valu”, pojasnio je Ružić, prenosi Net.hr

VIDEO DANA:

Ravnatelj dodaje kako se nada dobroj epidemiološkoj jeseni te još boljoj procijepljenosti. Ako i dođe do četvrtog vala, u KBC-u su spremni.

“Kreveti su spremni još iz perioda najgoreg oboljenja, 250 kreveta, dakle šest odjela i dvije intenzivne. Pokazali smo s organizacijom da smo spremni na takve situacije, a dodatna edukacija djelatnika i to da smo spremniji nego ranije. Ipak, nadam se da do toga neće doći”, rekao je Ružić.

Otkrio je i još jedan važan detalj o svojim pacijentima. “Naši oboljeli koji nam dolaze na liječenje uglavnom nisu cijepljeni, dosadašnja iskustva pokazuje da cjepivo štiti, stoga apeliram na naše sugrađane još jednom da se cijepe”, poručio je ravnatelj KBC-a.

Današnji podaci

Danas je u PGŽ 12 novooboljelih, a 5 je osoba ozdravilo.

Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti iznosi 117.

Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 4204 uzoraka, što znači kako udio pozitivnih unutar broja testiranih danas iznosi 0.3%.

8 novooboljelih je iz Rijeke te općina i gradova riječkog prstena, 2 sa otoka Krka, 1 iz Liburnije te jedan 1 iz Crikveničko-vinodolske regije.

8 osoba pripada mlađim skupinama stanovništva, 3 skupini radno aktivnih stanovnika, dok osoba pripada skupini osoba starijih od 65 godina.

Broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je jednak jučerašnjem te iznosi 13.

Na respiratoru, tom najintezivnijem obliku akutnog liječenja u KBC-u Rijeka, danas imamo 1 pacijenta, dakle dvoje manje nego jučer.

Tijekom jučerašnjeg dana od COVID-19 bolesti u KBC-u Rijeka nije bilo preminulih osoba.

Udio hospitaliziranih osoba od COVID-19 bolesti unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva u PGŽ-u je zbog rasta broja aktivnih slučajeva te stagnacije broja hospitaliziranih osoba, sličan jučerašnjem te iznosi 11.11%.

A.C.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari