PREMIJERA 24. LIPNJA

Nakon 30 godina na riječke kazališne daske vraća se “Vježbanje života – drugi put”

„Predstava „Vježbanje života“ Fabrija, Gašparovića i Para iz 1990. godine bila je pokretačem preispitivanja riječke povijesti i buđenja interesa za riječke identitete

Jedna od najiščekivanijih predstava u Rijeci „Vježbanje života – drugi put“ prema romanu Nedjeljka Fabrija u dramatizaciji Marina Blaževića, ujedno i redatelja, te Lucije Klarić, Maje Ležaić i Nikoline Rafaj, bit će premijerno izvedena u srijedu, 24. lipnja, a počet će, kao i sve kasnije izvedbe, u 19.30 sati Karnevalom političara ispred zgrade Kazališta.

„Predstava „Vježbanje života“ Fabrija, Gašparovića i Para iz 1990. godine bila je pokretačem preispitivanja riječke povijesti i buđenja interesa za riječke identitete. Današnja predstava za nas je jednako važna i jedan je od najočekivanijih programa projekta EPK-Rijeka 2020.

Prošlo je 30 godina, stasale su nove generacije koje će konačno moći vidjeti novo čitanje „Vježbanja života“, naslov o kojem su do sada samo slušali“, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na konferenciji za novinare. Istom je prigodom čestitao Marinu Blaževiću što je smogao hrabrosti „upustiti“ se takav izazov kao što je novo, drugačije čitanje riječkog kultnog naslova.

Marin Blažević je pak podsjetio kako je iza cijele ekipe jedno nevjerojatno iskustvo, tromjesečna odgoda već gotove predstave uzrokovana epidemijom koronavirusa koja je zatvorila vrata kazališta upravo uoči premijere planirane u ožujku.

Govoreći o novom čitanju Fabrijeva romana, istaknuo je kako su presudnu ulogu imale tri mlade dramaturginje koje su fokus dramatizacije usmjerile prema ženskim likovima.

„Pronašli smo drugu mogućnost čitanja povijesti, onu iz ženske perspektive, koja izmiče iz fokusa velika povijesna imena, koja su naravno sva bila muškog roda“, rekao je riječki intendant.

Predstavio je autorski tim predstave nazvavši ga dream teamom riječkih snaga što ga čine koreografkinja i asistentica redatelja Mila Čuljak, scenograf Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić, autori glazbe Josip Maršić i Zoran Medved, autor videa Marin Lukanović i dizajner svjetla Dalibor Fugošić.

„Predstavu nose sjajne glumice, legende riječkog i hrvatskog glumišta Neva Rošić, Zrinka Kolak Fabijan, Olivera Baljak i Mira Furlan, a obilježit će je i kazališni povratak Elis Lovrić koja je već godinama posvećena svojoj kantautorskoj karijeri“, istaknuo je Marin Blažević te dodao kako predstava koja nastaje u suradnji Hrvatske i Talijanske drame na pozornicu dovodi plejadu vrsnih glumica i glumaca koji podjednako igraju i na hrvatskom i na talijanskom jeziku.

„Vježbanje života – drugi put“ jedan je od vrhunaca programa EPK, dio je programskog pravca „Doba moći“ koji govori o povijesti, a uistinu ne postoji predstava koja bi mogla bolje od ove govoriti o povijesti Rijeke. Riječki HNK dao je već veliki doprinos EPK programu, a ovo će biti njegova kruna“, kazala je Irena Kregar Šegota, direktorica projekta EPK – Rijeka 2020.

„Predstava propituje ključno pitanje, pitanje naših identiteta: tko smo, odakle dolazimo i kuda idemo. Posebno me veseli ženska glumačka postava koja će zasigurno u predstavu utkati svoje profesionalne i životne priče, kao što vjerujem da će svatko od gledateljica i gledatelja doživjeti svoje osobno „Vježbanje života“, zaključila je Irena Kregar Šegota.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari