NAKON INCIDENTA NA MARŠU UHDDR-a Obersnel: Osuđujem svaki napad – ako se dogodio; a s Biondićem se ne želim sastajati

U povodu incidenta koji se prema tvrdnjama sudionika marša održanog u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata dogodio za održavanja tog marša na Korzu, u nedjelju, 23. kolovoza, te izjava čelnika ove Udruge gospodina Mile Biondića u kojima traži očitovanje gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, gradonačelnik se obraća priopćenjem kojeg možete pročitati u nastavku.

„Žao mi je što je gospodin Antun Babić u Rijeci tijekom marša Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata bio, kako tvrdi, fizički napadnut. Ako je to istina, naravno da takav postupak osuđujem jer nitko nema pravo fizički nasrtati na bilo koga, posebno ne zbog eventualnih razlika u razmišljanju ili stavovima i siguran sam da će policija i u ovom slučaju dobro odraditi svoj posao.

Ipak, ne mogu se složiti s tvrdnjama gospodina Biondića da se radi o nekakvom organiziranom napadu upravo na g. Babića već sam uvjeren da je riječ o vandalskom činu neodgovornih pojedinaca koje treba primjereno kazniti, ako se takav napad uopće i dogodio. Naime, policija, navode mediji, kaže kako se radilo tek o manjem incidentu u kojem su sudjelovala dvojica sudionika prosvjeda.

Dalje, gospodin Biondić me poziva na razgovor i raspravu, među ostalim, i o narušenim odnosima u našem gradu. No, upravo gospodin Biondić, kada u svojim istupima poziva na “čišćenje” Hrvatske od kako kaže “genetskih sljedbenika” komunista, dakle na “čišćenje” Hrvatske od, što god to značilo, djece, unuka i praunuka nekadašnjih komunista, narušava odnose u Rijeci.

Vjerujem da svi jako dobro znamo kada se i kako čistilo po genetskom ključu i uvjeren sam da se kao gradonačelnik jednog grada ne trebam, pa čak niti ne smijem nalaziti s osobom ili osobama koje zagovaraju “čišćenje” nečije djece, unuka ili praunuka samo zato što su im preci bili članovi nekih organizacija odnosno određenog političkog opredjeljenja.

Poruke koje šalje gospodin Biondić su opasne, zastrašujuće i meni nezamislive u 2015. godini i vjerujem da će se svaka dobronamjerna osoba složiti sa mnom u odluci da kao izabrani predstavnik svih građana Rijeke ne sudjelujem u spletkama gospodina Biondića. Stoga se neću nalaziti s gospodinom Biondićem niti ću mu, kao gradonačelnik dozvoliti da koristi Gradsku vijećnicu za slanje svojih jezivih poruka koje govore i o “čišćenju” nečije djece ili pak da se obraća građanima Rijeke s balkona zgrade gradske uprave na Korzu što je nedavno zatražio.

Naime, ovakvi postupci i izjave gospodina Biondića neodoljivo podsjećaju na vremena fašizma i nacizma kada su po uzoru na nacističku Njemačku ustaški vođe i u Hrvatskoj provodili politiku “čišćenja” po genetskom ključu i zbog “krivih” gena ubijali nečiju djecu, a takvo se što, što se mene tiče, nikada više ne smije ponoviti.

Isto tako, paradoksalno je da baš na Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, od mene kao gradonačelnika Rijeke, gospodin Biondić i njegovi suradnici traže da smijenim intendanta HNK Ivana pl. Zajca Olivera Frljića. Naime, upravo su totalitarni i autoritativni režimi funkcionirali na takav način – smjenama mimo propisanih procedura i samo zato što se netko nekom sviđa.

I na kraju, gospodin Biondić za širenje svojih strašnih poruka koristi činjenicu da je intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci gospodin Oliver Frljić, a s čijim se radom očito ne slaže. Ponovit ću da se kao gradonačelnik nikada nisam uplitao u umjetnički rad niti jednog intendanta riječkog kazališta pa tako to ne činim niti ću činiti u slučaju Olivera Frljića, čak i kada se ne slažem u potpunosti s nekim njegovim odlukama.

No, uvjeren sam da je Frljićevo djelovanje određenim skupinama, pa tako i gospodinu Biondiću, tek dobrodošla izlika za slanje jezivih poruka i evociranje događaja iz doba fašističke tvorevine NDH kada se čistilo po genetskom ključu. Jer Frljić smeta svim nacionalistima, i hrvatskim i srpskim, a ovako kako ga danas napadaju hrvatski ekstremisti, tako ga je u Srbiji napadala tamošnja ekstremna desnica kada je u Beogradu napravio predstavu o ubojstvu Zorana Đinđića koja je jako zasmetala srpskim nacionalistima.

U konačnici, da li Frljić radi dobro ili ne i što o tome misle Riječani, pokazat će upravo građani i to kao publika u kazalištu. Za sada mu očito daju potporu kupujući ulaznice za predstave u našem kazalištu budući da broj prodanih karata značajno raste. A obzirom da živimo u demokratskoj, slobodnoj državi, gospodin Biondić ne mora se slagati s radom Olivera Frljića. Njegovo je pravo odlučiti hoće li ići u riječko kazalište ili neće, kao što je njegovo pravo da na ulicama prosvjeduje protiv intendanta jedne ustanove u kulturi, naravno poštujući javni red i mir“, stoji u priopćenju koje je medijima uputio Ured Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari