NAKON KUPNJE NEKRETNINA TERI-CROTEKA Grad Rijeka izmješta dijelove VIK-a, Čistoće, Autotroleja, Kazališta…

Grad Rijeka, KD Vodovod i kanalizacija i KD Čistoća, kao jedini ponuditelji, sudjelovali su 10. rujna 2015. g. na javnoj sudskoj dražbi nekretnina TERI-CROTEK d.o.o. u stečaju, zajedničkom ponudom u iznosu od 16 mil kuna. Radi se o parcelama ukupne površine oko 18. 000 m2 i izgrađenim objektima površine oko 12.000 m2, što ovu kupovinu, s obzirom na razvojne mogućnosti lokacije, čini iznimno povoljnom.

TERI2

Predmetne nekretnine u naravi predstavljaju vrijedan prostor koji se uklapa u dugoročne razvojne planove Grada Rijeke, njegovih ustanova i komunalnih društava ViK d.o.o. i Čistoća d.o.o. Riječ je o lokaciji koja će omogućiti objedinjavanje čitavog niza sadržaja komunalno-servisnih djelatnosti, koje se obavljaju putem gradskih komunalnih društava. Posebice se to odnosi na društva koja su sudjelovala u kupnji, dakle Vodovod i kanalizacija d.o.o. i Čistoća d.o.o., kojima ovaj prostor donosi značajan otvoreni i zatvoreni prostor, prikladan za smještaj komunalnih vozila i komunalne opreme. U neposrednoj blizini nalazi se i punionica plina u vlasništvu Energa te moguća lokacija buduće autobaze javnog gradskog prijevoznika Autotrolej d.o.o., čiji razvojni planovi uključuju napuštanje lokacije Školjić te organizaciju djelatnosti upravo u ovoj zoni.

Na predmetnu bi se lokaciju preselili radionički i skladišni prostori HNK Ivan pl. Zajc koji se trenutno nalaze u prostoru namijenjenom rušenju, radi izgradnje novih objekata KBC Rijeka na Trsatu. U drugoj fazi na lokalitetu bi se objedinili svi skladišno-radionički sadržaji potrebni za redovan rad gradskih kulturnih ustanova. U toj bi se fazi također pristupilo preseljenju poduzetničkog proizvodnog inkubatora koji trenutno djeluje u prostorima na Rujevici (Lužine). Riječ je o prostoru koji je u perspektivi razvoja naselja Rujevica namijenjen rušenju radi izgradnje stambeno-poslovnih prostora, čime će se dugoročno stvoriti kvalitetniji i bolji uvjeti za inkubaciju poduzetnika u različitim proizvodnim djelatnostima te konačno daljnji razvoj poduzetničke kulture u gradu.

Radi se o parcelama ukupne površine oko 18 tisuća kvadratnih metara i izgrađenim objektima površine oko 12 tisuća kvadratnih metara, što ovu kupovinu s obzirom na razvojne mogućnosti lokacije čini iznimno povoljnom.

Opravdanost ove kupnje ogleda se i u činjenici da realizacijom prodaje predmetne nekretnine stečajnog dužnika Proračun grada Rijeke prihoduje više nego što troši – naime priljev od naplate duga osnovom komunalne i vodne naknade znatno prelazi iznos kupovne cijene koja otpada na Grad Rijeku.

Kupnja predmetnih nekretnina planirana je proračunom Grada Rijeke za 2015. godinu, u visini 17 mil. kuna. Prvenstvena namjena utvrđena proračunom bila je kupnja zamjenskog poslovnog prostora za potrebe smještaja kazališnih radionica i skladišta, budući su postojeće kazališne radionice prema projektu izgradnje novog kompleksa bolnice namijenjene rušenju.

S obzirom na predloženi način stjecanja predmetnih nekretnina, planirani iznos neće biti utrošen u cijelosti već u iznosu 1.000.000 kn, a ukoliko kupnja bude uspješno realizirana, s obzirom na izuzetno povoljnu cijenu po kojoj su predmetne nekretnine izložene prodaji, ocjenjuje se da bi realizacijom kupoprodaje predmetnih nekretnina Grad Rijeka i uključena komunalna društva stekle značajan prostor za daljnji razvoj u dijelu grada koji ima, a i u budućnosti će zasigurno imati, prvenstveno proizvodnu i servisno-komunalnu namjenu.
(I.N./GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari