GODIŠNJA IZVJEŠĆA Obersnel zadovoljan poslovanjem komunalnih i trgovačkih društava – samo „Energo“ u minusu

 

Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo Izvješćima o poslovanju gradskih komunalnih i trgovačkih društava za 2014. godinu. Samo je TD Energo poslovalo s gubitkom, a ukupna imovina svih društava znatno je povećana, dok je u razne komunalne zahvate investirano preko 150 milijuna kuna.

 „S obzirom na utjecaj koji gradska komunalna i trgovačka društva imaju na komunalni standard građana, možemo biti zadovoljni rezultatima poslovanja u 2014.g. Izuzetak je dakako TD Energo, ali tu bez drugačijih zakonskih rješenja koja se odnose na distribuciju toplinske energije, ne možemo očekivati poboljšanja“ kazao je gradonačelnik Obersnel te dodao kako su usprkos otežanim uvjetima poslovanja cijene komunalnih usluga, osim cijene Energa, u Rijeci na razini prosjeka u RH, a u nekim segmentima i niže.

Povećana vrijednost imovine

Ukupna vrijednost imovine svih komunalnih i trgovačkih društava iznosi 2,7 milijardi kuna i gotovo su sva iskazala povećanje vrijednosti imovine. Ostvareno je 600 milijuna kuna ukupnih prihoda i 150 milijuna kuna investicija, s ukupno 1766 zaposlenih kojima je bruto plaća za 2014. godinu u prosjeku iznosila 7.343,00 kuna i ispod je ostvarenog prosjeka u Republici Hrvatskoj. Sva komunalna društva uredno su ispunjavala svoje kreditne obaveze, a svima je i revizija dala pozitivnu ocjenu.

autotrolej

KD Autotrolej, unatoč nepredvidivom tržištu ostvarilo je kontinuitet investicije u nabavku novih vozila i poboljšanje kvalitete postojećih, vodeći pritom brigu o zaštiti okoliša i smanjenju emisije CO2 korištenjem stlačenog prirodnog plina. Prosječna starost vozila iznosi 11,2, godine i znatno je smanjena kontinuirano nabavom novih autobusa.

čistoća

KD Čistoća je uz investicije na sanaciji odlagališta komunalnog otpada Viševac i izgradnji kazeta za privremeno odlaganje neopasnog otpada na Marišćini te uređenje reciklažnih dvorišta, zajedno s jedinicama lokalne samouprave i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavilo 1.515 posuda za odvojeno prikupljanje tetra ambalaže, 1.515 posuda za prikupljanje plastike, metala i stakla, 1.515 posuda za prikupljanje papira i kartona, 300 posuda za miješani komunalni otpad, te 300 kompostera za kućnu upotrebu. Nabavljeno je i jedno vozilo na prirodni plin te jedno električno vozilo, a realiziran je i sveobuhvatan program održavanja zelenih površina te sadnja 2.751 m² gredica i 1.890 komada ostalog biljnog materijala.

KD Kozala preuzelo 2.708 pokojnika

KD Kozala je tijekom 2014. godine ukupno preuzelo 2.708 pokojnika, a obavilo ispraćaj i sahrane za 1.142 pokojnika. Po nalogu Policijske uprave PGŽ, u slučaju nasilne i druge smrti, tijekom 2014. godine preuzelo je 80 pokojnika. Nastavljen je trend korištenja jeftinijih usluga i pojačan pritisak pokapanja na općem polju.  Prosječna cijena ukopa iznosila je oko 6.000 kuna bruto. Što se investicija tiče, uz redovno vraćanje kredita za Centralni objekt na Drenovi, znatan iznos sredstava utrošen je na sanaciju ogromne štete koju je prouzročila orkanska bura krajem 2013.g,

vodovod

 KD Vodovod i kanalizacija nastavilo je ulaganja u javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju radi poboljšanja kvalitete i sigurnosti isporuke vodnih usluga, podizanja komunalnog standarda i poboljšanja kvalitete življenja na području Rijeke i riječkog prstena te zaštite okoliša, za što je investirano ukupno 88,1 milijun kuna. U nastavak dogradnje sustava javne odvodnje Rijeka – Grobnik u sklopu druge faze Projekta zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području, investirano je u 2014. godini gotovo 40,5 milijuna kuna. Gotovo 12,2 milijuna kuna uloženo je u nastavak pripreme studijsko – projektne dokumentacije za projekte razvoja sustava javne odvodnje iz fondova Europske unije na području aglomeracije Rijeka, aglomeracije Kostrena i aglomeracije Kraljevica

zagrad

TD Rijeka promet u protekloj je godini izdao obveznice vrijedne 140 mil. kuna kojima su refinancirane prethodne obveznice i postignuta povoljnija kamata. Od investicija, uz održavanje prometnica  je najveća izgradnja Garaže Zagrad i on-line sustav informacija o popunjenosti javnih parkirališta i garaža kojima upravlja Rijeka promet. Rijeka promet d.d. zaključio je poslovnu 2014. godinu sa 4.866 obilježenih parkirnih mjesta. Paukom je premješteno je 2.607 vozila.

Revizorske tvrtke – pozitivno mišljenje

TD Rijeka sport koje upravlja s 13 objekata sporta i jednim objektom tehničke kulture protekle je godine također realiziralo čitav niz investicija, od kojih je najznačajnija postavljanje nove trava na igralištu SRC Belveder kao i klimatizacija sportske dvorane na igralištu. Astronomski centra Rijeka posjetilo je 15 000 posjetitelja.

Gradonačelnik Obersnel je zaključio kako će se odlukama Skupština društava, ostvarena dobit rasporediti za pokriće gubitka prethodnih razdoblja ili za zadržanu dobit. Revizorske tvrtke koje su obavile reviziju temeljnih financijskih izvješća za 2014.g. dale su na sva izvješća pozitivno mišljenje  vezano za istinito i objektivno prikazivanje u svim materijalno značajnim odrednicama financijskog položaja društva. Izvješće će biti upućeno Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje. (I.N./GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari