NABAVA OPREME

Napredak u sanaciji: INA provodi ozbiljne mjere za čišćenje riječke rafinerije

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon jučerašnje vijesti o onečišćenju kostrenskih plaža, oglasila se INA te jasno potvrdila kako ulažu kontinuirane napore na sanaciji onečišćenja:

Pojava uljnog filma posljedica je postojećeg povijesnog onečišćenja podzemlja rafinerije ugljikovodicima nakupljenih u kršu. Rafinerija nafte Rijeka kontinuirano provodi aktivnu i pasivnu zaštitu mora te kontrolu obalnog pojasa. Istovremeno, kontinuirano se prati stanje u podzemlju i provjerava kanalizacijski sustav.

INA je u svrhu trajnog rješenja situacije sa zaostalim ugljikovodicima u podzemlju rafinerije izradila 21 novu bušotinu kao i nabavu nove opreme kako bi se što učinkovitije iscrpili ugljikovodici akumulirani u kršu i spriječio njihov prodor prema moru. Nabavljeno je 20 novih pumpi za crpljenje ugljikovodika iz podzemlja koje su u funkciji.

Također, krajem proljeća provedena su geofizička istraživanja, što će uvelike pomoći u definiranju stanja podzemlja i utvrđivanju mogućih trajnih rješenja. Analiza rezultata je u tijeku, a na osnovu njih pokrenut će se i natječaj kako bismo pronašli najučinkovitije i ekološki najprihvatljivije rješenje. INA surađuje sa svjetski poznatim kompanija koje su specijalizirane za najzahtjevnije operacije remedijacije te raspolažu inovacijama i tehnologijama za čišćenje okoliša.
Istodobno, nastavlja se kontinuirana suradnja s ovlaštenom tvrtkom za hidrogeološki konzalting te se nastavljaju projekti sanacije kanalizacije, spremnika i tankvana s ciljem sprječavanja eventualnog dotoka ugljikovodika u podzemlje.

Iz svega navedenog jasno se može zaključiti da je INA svjesna situacije, aktivno radi na mjerama koje su usmjerene na trajni prolazak rješenja, kao i mjerama za trenutačno ublažavanje situacije. Koristimo priliku zahvaliti svim dionicima na potpori i razumijevanju te strpljenju koje je potrebno kako bi se došlo do najboljeg trajnog rješenja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari