NAŠ PONOS: Ova Riječanka jedna je od najvažnijih znanstvenica u redovima NASA-e!

Ova Riječanka jedna je od najvažnijih oceanografkinja u redovima NASA-e, a specijalizirana je za optička mjerenja biologije filoplanktona (biljnih planktona)

Timelapse koji nedavno objavila NASA, a koji pokazuje sezonske promjene na Zemlji u posljednjih 20 godina daleko je najpopularniji video američke svemirske agencije u posljednje vrijeme.

A osim zbog fascinantnih satelitskih snimki, hrvatskim gledateljima video je posebno interesantan jer se kao naratorica u filmiću pojavljuje Hrvatica Ivona Cetinić. Ova Riječanka jedna je od najvažnijih oceanografkinja u redovima NASA-e, a specijalizirana je za optička mjerenja biologije filoplanktona (biljnih planktona).

“Već unutar prve godine mjerenja moglo se vidjeti kako brzo biljke reagiraju na El Nino i na slične promjene u klimi. Danas se vidi da je u posljednja dva desetljeća Arktik postao zeleniji, područja manje produktivnosti, odnosno tzv. oceanskih pustinja su počela biti veća, a vidjeli smo i povećano cvjetanje mora u području obala. Sve to su reakcije na povećanje temperature. Eko sustavi se mijenjaju na području sjeverne hemisfere. Proljeće dolazi ranije, a jesen kasnije. Priroda nije evoluirala na način da se može nositi s time. Neke vrste koriste tu situaciju, a neke vrste propadaju”, pojasnila je Ivona za Novi list.

Jedna od spomenutih posljedica je i cvjetanje mora – iako hrani akvakulturu, tu situaciju uvelike koriste opasne toksične alge koje ugrožavaju ribe, ali i posredno ljude. Primjer posljedice zatopljenja u Jadranu su i ribe papagajke koje jedu koralje no i općenito najezda vrsta koje u Jadran dolaze iz Crvenog mora.

“Povećanje globalne temperature od 0,7 Celzijusa u zadnjih 30 godina je dramatično veliko u vrlo kratkom razdoblju. Drugim riječima, vrste se na njega ne mogu adaptirati u samo dvije do tri generacije”, tvrdi znanstvenica.

U razgovoru je opisala i kako je to raditi za NASA-u.

“Radimo stvari koje su na rubu, pomaknutu znanost. Ako imam neku ideju, bez obzira koliko bila ‘divlja’, imam prostora, vremena i novaca da je razvijem. Ovaj NASA-in institut je kao veliko sveučilište, genijalni znanstvenici i genijalni inženjeri rade zajedno na razvijanju novih metoda i opreme. Na prvom sastanku s inženjerima imala sam dojam kao da sjedim s kapetanom Picardom i slušam neku terminologiju iz Zvjezdanih staza. Ali sada sam već i sama dosta naučila o inženjerstvu”, rekla je Ivona.

Na pitanje jesu li američkoj svemirskoj agenciji u posljednje vrijeme uskraćena sredstva za istraživanje života na Zemlji i klimatskih promjena, Cetinić diplomatski odgovara da je ona zaposlenica državne agencije i da to ne može komentirati.

Vijesti.hr
Foto: Twitter

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari