NASILJE U ŠKOLAMA: U Opatiji uskoro zanimljiva debata o sukobima među djecom i zlostavljanju na društvenim mrežama

Foto: Ilustracija

U kavani opatijskog hotela Continental 16. travnja s početkom u 19 sati održat će se debata o temi ” Vršnjačko nasilje u školama i na društvenim mrežama”.

 

23. po redu Opatija Coffeehouse debata ovoga puta ugostit će paneliste dr.sc. Jasminku Zloković i profesora Fredija Glavana.

Pratimo li domaće i strane medije, sve češće se susrećemo s vijestima o zabrinjavajućim slučajevima vršnjačkog nasilja, bilo da je riječ o osnovnim i srednjim školama ili o nasilju preko društvenih mreža.

Štoviše, često se čini da škole i centri za socijalnu skrb nemaju adekvatne mehanizme kojima mogu odgovoriti na najgore oblike nasilja među djecom i mladima, tako da sve redovitije viđamo i članke o organiziranim roditeljima koji ne šalju djecu u školu kako bi bojkotirali nastavni proces i time istaknuli kako očekuju od institucija da riješe neki problem vršnjačkog nasilja. Međutim, priče koje vidimo kroz medije predstavljaju samo jednu, ekstremnu i čitateljskoj pažnji privlačnu, stranu medalje.

Puno su zabrinjavajućiji brojni slučajevi vršnjačkog nasilja koji ostaju skriveni od očiju javnosti (a prema podacima MUP-a pretprošle je godine zabilježeno 745 slučajeva vršnjačkog nasilja koji imaju elemente kaznenog djela, u prosjeku više od dva kaznena djela vršnjačkog nasilja dnevno), a brojni slučajevi ostaju neevidentirani.

Istraživanje koje je provela Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba pokazalo je da 27 posto djece svakodnevno ili gotovo svakodnevno doživljava nasilje u školi, što znači da je skoro svako treće dijete svakodnevno ili gotovo svakodnevno žrtva vršnjačkog nasilja (a nastavnicima ili stručnim službama se, prema rezultatima ovog istraživanja, obraća tek svaka peta žrtva nasilja).

Koji su uzroci ovakvog ponašanja kod djece i mladih, može li se vršnjačko nasilje spriječiti ili barem prorijediti, te koji su adekvatni odgovori na već postojeće slučajeve vršnjačkog nasilja?

Kakva je situacija u Primorsko-goranskoj županiji ili, još specifičnije, u Opatiji, u odnosu na Hrvatsku i na ostatak Europe? Možemo li, i kako, pridonijeti (kao roditelji, volonteri i aktivisti ili građani općenito) da smanjimo učestalost vršnjačkog nasilja i da zaštitimo žrtve? Na ova i brojna druga pitanja pokušat ćemo odgovoriti zajedno kroz raspravu u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates, a pri tome će nam pomoći pozvani predavači i panelisti: sveučilišna profesorica Jasminka Zloković i ravnatelj opatijske osnovne škole Fredi Glavan.

Jasminka Zloković je redovita profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku za pedagogiju pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a njezin je rad fokusiran prvenstveno na obiteljsku pedagogiju i predagogiju ranog razvoja i predškolskog odgoja. Voditeljica je više znanstvenih projekata, autorica desetak knjiga i brojnih članaka u znanstvenim časopisima, a uz veliko znanstveno-istraživačko iskustvo sudjelovala je (kao školski pedagog u osnovnim školama) i u direktnom radu s djecom i mladima.

Fredi Glavan je ravnatelj opatijske Osnovne škola “Rikard Katalinić Jeretov” posljednjih desetak godina, a nakon više od dvadeset godina rada na odgojno-obrazovnim poslovima, može se reći da izvrsno poznaje funkcioniranje obrazovnog sustava. Autor je ili koautor nekoliko udžbenika i metodičkih priručnika za informatiku, a stručno se usavršavao kroz brojne domaće i strane edukacije obrazovnog menadžmenta, te sudjelovao u provođenju više velikih projekata, poput Globe i e-Škole.

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Amadria park hotela i Filozofskog fakulteta u Rijeci pozivaju sve zainteresirane da se pridruže zanimljivoj panel-diskusiji te da uz paneliste, ali i brojne druge građane i sudionike, prodiskutiraju, rasprave i podijele svoja razmišljanja o ovoj važnoj temi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja