U Rijeci, Opatiji i okolici deseci volontera ovoga vikenda uklanjali otpad s divljih odlagališta!

Stop ilegalnim odlagalištima otpada! (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)

Velikom  akcijom uklonjao se otpad na 350 lokacija u cijeloj zemlji

Zelena čistka, osma hrvatska akcija čišćenja divljih odlagališta, počela je u subotu i u njoj je sudjelovalo 70-ak gradova i općina u kojima se okoliš čistio na oko 350 lokacija, izvijestili su iz udruge Žmergo koja je koordinator akcije za Hrvatsku

Zelena čistka organizira se u sklopu globalnog pokreta “Let’s do it!”, a europska akcija čišćenja “Let’s cleanup!”, u sklopu koje se održava i hrvatska akcija, provodi se od 1. ožujka do 30. lipnja u cijeloj Europi. U akciji sudjeluju pojedinci, škole, udruge, institucije, planinari, ronioci i drugi.

Helena Traub iz udruge Žmergo rekla je da su se akciji čišćenja u Opatiji pored  volontera pridružili i sudionici 6. Festivala sportske rekreacije koji su čistiti opatijske šetnice, puteve u zaleđu Opatije i druge lokacije. Sudjelovanje rekreativaca ostvareno je u sklopu europskog projekta Zero Waste Blue, kojim se nastoji sportske događaje povezati s ekologijom.

Na lokacijama na kojima su loši vremenski uvjeti čišćenje je odgođeno.

Helena Traub naglasila je da je svaki volonter dobrodošao i važan te je pozvala građane da se odazovu ovakvim akcijama i doprinesu sebi, društvu i boljoj Hrvatskoj.

Kako navode iz udruge Žmergo, Zelena čistka, u sklopu globalnog pokreta “Let’s do it!”, dio je najvećeg volonterskog projekta. U Hrvatskoj je u prošlih sedam godina više od 350.000 volontera prikupilo oko 30.000 tona otpada.

Izvanredan odaziv, ali i zabrinjavajuća količina prikupljenog otpada, pokazatelj su sve veće važnosti koju građani pridaju okolišu te snažan signal da je još puno posla pred nama, naglasili su iz Udruge.

Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, ponajprije zbog onečišćenja tla, zraka, voda i mora te izravno ili neizravno utječu na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, a ljeti su često i izvori požara, upozorili su iz udruge Žmergo.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari