HIBRIDNI ZNANSTVENI SKUP

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ: Predstavljen model mjerenja efikasnosti javnozdravstvenih usluga

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci organizirao je “hibridni” znanstveno-stručni skup na kojem je predstavljen model mjerenja efikasnosti javnozdravstvenih usluga

Model je rezultat znanstveno-istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost.

Danas smo više nego ikad svjesni važnosti javnozdravstvenih usluga, a Zavodi za javno zdravstvo diljem Hrvatske ispunjavaju svoju osnovnu misiju očuvanja i unapređenja zdravlja svih građana. U tom cilju provode se razni programi i aktivnosti koji se žele transparentno prikazati javnosti. Jedan od efikasnih sustava mjerenja jest model uravnoteženih ciljeva kojima se potiče strateško planiranje i mjerenje rezultata.

Cilj projekta je bio na primjeru NZZJZ PGŽ istražiti mogućnosti mjerenja efikasnosti javnozdravstvenih usluga i predložiti model koji će biti primjenjiv i na druge zavode u RH. U izlaganjima su predstavljene metoda i način mjerenja i praćenja učinkovitosti rada pojedinih segmenata Zavoda i prezentirani primjeri odjela NZZJZ PGŽ.

“Testna ustanova je bio NZZJZ PGŽ koji obuhvaća sve javnozdravstvene potrebe na području PGŽ i šire. Projekt pokazuje kako ovakav model kojim jačamo svoje ekonomske kapacitete dovodi do poboljšanja pružanja naših usluga te se na ovakav način može optimizirati i još bolje upravljati svim javnozdravstvenim procesima u Zavodu. Posebno zahvaljujemo prof. Nadi Vitezić koja je voditeljica Projekta i svim kolegama s Ekonomskog fakulteta te NZZJZ PGŽ. Nadam se da ćemo model uskoro implementirati te da će se primjenjivati i na druge Zavode u RH. Cilj je da usluga koju pružamo bude što kvalitetnija, racionalna i realna, uz što manje čekanja,” rekao je zamjenik ravnatelja NZZJZ PGŽ Željko Linšak.

Dr.sc. Darko Roviš predstavio je i novi projekt „Jačanje kapaciteta za prevenciju i ranu detekciju rizika i stanja vezanih uz kronične nezarazne i maligne bolesti u PGŽ i RH“ kroz koji se nastoje unaprijediti znanja i vještine djelatnika Zavoda za javno zdravstvo.

“Dosad je educirano 45 naših liječnika, medicinskih sestara, timova školske medicine, epidemiologije, javnog zdravstva upravo u provođenju programa rane detekcije dijabetesa, unaprjeđenja znanja iz čitanja EKG-a, ultrazvuka abdomena, srca, zatim za ranu detekciju promjena na madežima, tj prevenciju melanoma,” istaknuo je Roviš.

U radu skupa sudjelovala je pročelnica UO za zdravstvo izv. prof. dr. Đulija Malatestinić, ravnatelj NZZJZ PGŽ prof. dr. Vladimir Mićović i voditeljica Projekta Prof. dr. Neda Vitezić iz Hrvatske zaklade za znanost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari