UZ RITMOVE ,,MAMA ŠČ''

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u parku na Mlaci obilježio Svjetski dan plesa

U petak, 28. travnja 2023. godine Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Parku Mlaka obilježio je Svjetski dan plesa uz ritmove pjesme „Mama ŠČ“ i „Jerusalema“.

Uz djelatnike NZZJZ PGŽ, zajedniči su zaplesali te zapjevali djeca i profesori iz Centra za odgoj i obrazovanje, djelatnici Zajednice sportova Primorsko-goranske županije, članice Plesnog studija Gym dance i Centra za rekreaciju Carolina 3,2,1.

Akcija je započela u 10:30 sati izvedbom djece iz Centra za odgoj i obrazovanje pjesmom „Mama ŠČ“, a nakon zagrijavanja te razgibavanja i profesori su dali sve od sebe uz ritmove ove eurovizijske pjesme – ovoga puta u plesnoj izvedbi.

Svi okupljeni imali su priliku još jednom zaplesati uz ritmove „Mame ŠČ“ te naučiti novu koreografiju uz vodstvo plesnog studija Gym dance i prepustiti se dobrom raspoloženju u zajedničkom druženju.

Osim zdravstvenih dobrobiti, ples donosi mnoštvo pozitivne i pokretačke energije, kretanja i smijeha, a upravo je takva atmosfera zavladala među svima prisutnima koji su se pridružili ovoj javnozdravstvenoj akciji.

Ples je tjelesna aktivnost koja povoljno utječe na sve aspekte zdravlja; njegovu fizičku, psihičku i socijalnu komponentu i može se preporučiti svim dobnim skupinama jer pomaže u prevenciji osteoporoze, pretilosti, šećerne bolesti, anksioznosti ili depresivnih poremećaja te bolesti mišićno-koštanog, kardiovaskularnog ili dišnog sustava.

Dok plešemo oslobađa se skupina tzv. „hormona sreće“koji dovode do različitih promjena u tijelu i važni su za održavanje mentalnog zdravlja.

Plesom se jača kongnitivni kapacitet svih dobnih skupina, a posebno starijih osoba jer zahtijeva angažman cijelog mozga i time vježba njegove različite dijelove. Učenje novih pokreta i koreografija čuva naše pamćenje i može pomoći u prevenciji demencije. Dodatno, time što si dokazujemo da možemo naučiti nove pokrete i svladati nove vještine, jačamo svoje samopoštovanje i samopouzdanje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari