SVEČANOST

Galerija | U Opatiji svečano obilježena dvadeseta godišnjica djelovanja Hrvatske zajednice županija

Svečano obilježavanje dvadesete godišnjice djelovanja Hrvatske zajednice županija održano je danas u Opatiji pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Opatijom i Gradom Novim Vinodolskim.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je Vlada partner i prijatelj s kojima županije ostvaruju sustavnu suradnju. Osim trideset godina lokalne i regionalne demokracije i dvadeset godina Hrvatske zajednice županija, ove godine obilježavamo i deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, a kada to povežemo, ističe premijer, uočavamo da je za velik dio ostvarenih rezultata zaslužna upravo suradnja svih razina vlasti. Kao glavna načela suradnje naveo je kontinuiran i sustavan dijalog, inzistiranje na funkcionalnoj decentralizaciji, konkretan doprinos fiskalnoj decentralizaciji i brojne zajedničke realizirane projekte.

Okupljenima se uvodno obratio predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. Županije budućnosti su snažne promicateljice europskih težnji, ali i ispunjenih ciljeva. Županije budućnosti su: digitalne, zelene, uključive, konkurentne i okrenute građanima, rekao je.

Inicijativa o osnutku Hrvatske zajednice županija potekla je iz Primorsko-goranske županije koja se 1998. godine učlanila u Skupštinu europskih regija. Iako su još neke županije učinile isto, nedostatak koordinacije među njima, kako na domaćem, tako i na međunarodnom terenu, bio je više nego evidentan. Ovo je posebno došlo do izražaja 2000. godine nakon što je Hrvatska postala punopravnom članicom Vijeća Europe i kada je stekla pravo imenovati svoje izaslanstvo u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Konstituirajuća sjednica održana je 16. svibnja 2003. godine u Osijeku. Zajednici su postepeno pristupile i ostale županije. Na konstituirajućoj sjednici za prvog predsjednika Zajednice izabran je župan Zlatko Komadina kao priznanje Primorsko-goranskoj županiji na pokrenutoj inicijativi i dvogodišnjem radu na osnivanju Zajednice hrvatskih županija.

Na svečanom obilježavanju su, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, sudjelovali i brojni visoki uzvanici: izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislav Klarić, potpredsjednici Vlade RH i ministri Branko Bačić i Oleg Butković, ministri Šime Erlić i Ivan Malenica, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije, Njegovu Ekselencija Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin te brojni drugi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari