NATUPNI POSJET

Galerija | Nastupni prijem za veleposlanika Australije Nj.E. Richarda Masona Rodgersa

Riječki gradonačelnik Marko Filipović primio je u nastupni posjet Nj.E. g. Richarda Masona Rodgersa, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Australije u RH.

Veleposlanstvu Australije. Veleposlanstvo Australije u RH otvoreno je 4. listopada 1999. godine, zaslugom upornog lobiranja hrvatskih iseljenika. Veleposlanik u RH Richard Rogers, diplomat bogate karijere vjerodajnice je predao 22.2.2023. godine.

Prema popisu stanovništva iz 2016. u Australiji živi 176.952 Hrvata i njihovih potomaka. Od toga, 43.688 rođeno ih je u Republici Hrvatskoj, a 133.264 su australski stanovnici hrvatskog podrijetla. Međutim, prema procjenama, danas u Australiji živi više od 250.000 Hrvata i njihovih potomaka. Na području Australije aktivno djeluje više desetaka hrvatskih klubova i društava. Većina ih se nalazi u prostorijama hrvatske zajednice koja ih je uglavnom sama izgradila. Najpoznatiji klubovi i najviše njih nalazi se u Sydneyu, Melbourneu, Perthu i Canberri.

Bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Australije su dobri. Važnu ulogu u odnosima ima brojna hrvatska iseljenička zajednica, koja predstavlja snažnu poveznicu između dviju država. Postoji veliki prostor za jačanje gospodarske suradnje. U odnosima važnu ulogu ima multilateralna suradnja.

Za daljnje jačanje bilateralne gospodarske suradnje, uz aktualne pregovore o sklapanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Australije, iznimno važan je početak pregovora o sklapanju Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja najavljen za 2024. godinu. Hrvatska poslovna zajednica u Australiji uspješna je i prepoznata. Proizvodnja vodika je područje s velikim potencijalom za suradnju između RH i Australije, s obzirom na australsku ekspertizu i ciljeve zelene tranzicije te izvanredan geografski položaj Hrvatske.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović je veleposlanika upoznao s osnovnim podacima o gradu Rijeci te predstavio gospodarske i razvojne mogućnosti koje Rijeka kao treći po veličini grad u Hrvatskoj može ponuditi. Govorio je o velikim razvojnim projektima s područja prometa, cestovne i željezničke infrastrukture, razvoju poduzetništva i IT sektora, jačanju riječkog prometnog pravca, lučko-transportnoj djelatnosti i kontejnerskim terminalima, brodograđevnoj i farmaceutskoj industriji te brojnim poznatim svjetskim kompanijama koje su otvorile svoje tvrtke u Rijeci te također i razvoju Rijeke kao destinacije urbanog turizma.

Gradonačelnik je naglasio usku vezu strategije razvoja grada Rijeke sa strategijom razvoja Sveučilišta te spomenuo i objekte kulture Art kvarta Benčić kao dio nasljeđa EPK i uspješnog korištenja sredstava iz EU fondova.

Zahvalivši na prijamu, veleposlanik Australije Nj.E. Richard Mason Rodgers je kazao kako ga uz Rijeku vežu dublje veze jer je njegov predak prezimena Rubinić, iz ondašnje Fiume 1836.g. iselio u Australiju, i smatrali su za njega da je Nijemac, dok se nije ustanovilo da je iz našeg kraja, pa je zamolio gradonačelnika Filipovića da mu pomogne rasvijetliti taj dio povijesti njegove obitelji. Veleposlanik je istaknuo kako je uloga veleposlanstva većinom da bude na raspolaganju, kako hrvatskoj dijaspori tako i australskim državljanima koji u posljednje vrijeme sve više posjećuju Hrvatsku. Naglasio je kako je svojevremeno bilo govora o uspostavi prijateljskih odnosa sa australskim gradom Brisbane.

Tijekom duljeg razgovora veleposlanik se pobliže upoznao sa stavovima gradonačelnika oko najavljene porezne reforme, a zanimao ga je i gradonačelnikov stav oko odnosa snaga političkih stranaka, kako na lokalnoj tako i državnoj razini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari