NEDJELJA U “ZAJCU” Riječanin Zvjezdan Ružić i gosti iz Bugarske pred riječkom publikom!

Zvjezdan Ružić, Porinom i Statusom višestruko nagrađivani svestrani pijanist, skladatelj i aranžer, jedan od najtraženijih hrvatskih jazz-glazbenika, sa svojim će sekstetom održati koncert u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u nedjelju, 14. listopada 2018. s početkom u 19.30 sati

Cijenjeni mladi jazz pijanist ljepotu pronalazi u spajanju različitosti, a u svom stvaranju briše granice između stilova, tradicija i kultura. Istarska ljestvica, neparni ritmovi te inspiracija cijelim Balkanom i podnebljem u kojem živi isprepletena u zvučnu mrežu američkog jazza, ideja je kojom se Ružić vodi u komponiranju svoje glazbe.

Uz njegov već dobro uigrani sekstet, na pozornici će mu se pridružiti i posebni gosti večeri: Matija Dedić, vodeći hrvatski jazz pijanist i višestruki dobitnik prestižnih nagrada te čuvena bugarska vokalistica Neli Andreeva, prva solistica najpoznatijeg bugarskog Grammyjem nagrađivanog zbora „Filip Kutev”. Uz Neli, publici će se predstaviti i djevojački zbor „Nusha” iz Bugarske.

Nesvakidašnja je ovo prilika za doživljaj glazbe kojom iskreno i emotivno pokazuju kako zvuči različitost.

Zvjezdan Ružić rođen je 1988. u Rijeci. Diplomirao je jazz klavir na Kärntner Landeskonservatoriumu u Austriji u klasi prof. Roba Bargada (SAD). Pohađao je jazz seminare pijanista Emila Spanyija te je uz standardno školovanje pohađao privatne satove kod pijanista svjetskog glasa – Davida Gazarova.

Od 2009. godine stalni je član jazz sastava Jazziana Croatica.

Godine 2015. izdaje svoj prvi samostalni album „The Knightingale Cabaret“ – projekt u kojem okuplja vrsne jazz glazbenike iz Hrvatske i Slovenije. Album je sastavljen od šest autorskih skladbi u kojima Ružić kombinira elemente američkog jazza kojeg je studirao s tradicionalnim hrvatskim melosom i kulturnom baštinom iz podneblja u kojem je odrastao. Album je nominiran za diskografsku nagradu Porin u čak dvije kategorije; za najbolji jazz album, dok je skladba Moreška ušla u konkurenciju za najbolju jazz skladbu 2015. godine.

Godine 2007. nastupio je s riječkom grupom Rivers na jazz festivalu u Velikoj Britaniji. Sa grupom Jazziana Croatica nastupao je u više zemalja od kojih treba istaknuti nastup u Schoenberg Hallu na sveučilištu UCLA u Kaliforniji, nastupe na jazz festivalima u Münchenu, Budimpešti, Parizu, Milanu te ostalim europskim gradovima. 2017. sa svojim Zvjezdan Ružić Sextetom putovao je u daleku Kinu gdje je održao turneju od 6 koncerata u čak 6 kineskih gradova.

Skladao je glazbu za predstave „La fatiche di Pseudolus”, „I botoni de la montura” te za „La finta ammalata” Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari