NESLAVAN ODLAZAK: Jędrzej Mierzewski podnio ostavku na funkciju predsjednika Uprave i člana Uprave Luke Rijeka

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Ostavka stupa na snagu 1. travnja ove godine

Predsjednik Uprave Luke Rijeka Jędrzej Mierzewski podnio je ostavku na funkciju predsjednika Uprave i člana Uprave Luke Rijeka, objavila je Zagrebačka burza. Ostavka stupa na snagu 1. travnja ove godine.

Jędrzej Mierzewski je dužnost predsjednika Uprave Luke Rijeka preuzeopočetkom 2018. godine. Poljski menadžer, postavljen od strane poljske tvrtke OT Logistics, postao je na taj način prvi strani državljanin na čelu ove tvrtke.

Podsjetimo, sve se dogodilo nakon što je OT Logistics postala vlasnik najvećeg dijela dionica riječke luke.

Nakon ustoličenja poljskog menadžera krenule su optimistične najave o svijetlijoj budućnosti Luke, no nije sve išlo prema planovima. Očekivali se se bolji poslovni rezultati ali do toga nije došlo, a u javnost su procurile informacije o “basnoslovnim” primanjima i honorarima članova Uprave na čelu s Jędrzejem Mierzewskim. (OVDJE)

Problemi oko Luke Rijeka eskalirali su u tolikoj mjeri da je je i riječko Gradsko vijeće krajem prošle godine raspravljalo o sudbini poduzeća od iznimnog značaja za gospodarstvo Rijeke a o problemima Luke Rijeka više puta se izjašnjavao i gradonačelnik Vojko Obersnel (OVDJE)

“Nakon više razgovora s predstavnicima vlasnika o budućnosti Luke Rijeka zaključio sam kako je najkvalitetnije rješenje za sve zainteresirane strane moja ostavka te sporazumni raskid ugovornog radnog odnosa. Dijalog i zajedničko promicanje temeljnih vrijednosti tvrtke – odgovornost u radu, uvažavanje, tolerancija i učinkovitost, poštivanje propisa te konstruktivan partnerski odnos – put je k boljitku za tvrtku, njezine zaposlenike i vlasnike. Društvu Luka Rijeka, svim zaposlenima želim dobru poslovnu godinu”, izjavio je Mierzewski za Hinu.

Na upit o ostavci te kada se može očekivati imenovanje novog predsjednika Uprave, predsjednik Nadzornog odbora Luke Rijeka Alen Jugović je odgovorio da je to tijelo na današnjoj sjednici prihvatilo zahtjev dosadašnjeg predsjednika Uprave Jędrzeja M. Mierzewskog za prekid ugovornog odnosa te donijelo odluku o sporazumnom raskidu ugovornog radnog odnosa s 1. travnja ove godine.

“Od Uprave Luke Rijeka očekujemo realizaciju prihvaćenog poslovnog plana za ovu godinu, nastavak rada na poboljšanju radnih uvjeta te poštivanje svih prava zaposlenika, zajamčenih Kolektivnim ugovorom, Statutom i internim pravilnicima”, kazao je Jugović te dodao da će sve ostale informacije u vezi s budućim aktivnostima biti poznate nakon sljedeće sjednice Nadzornog odbora u travnju.

Zanimljivo, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković jučer je nakon svečane akademije u povodu obilježavanja 300. godišnjice proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom, rekao da se očekuje smjena Uprave Luke Rijeka.

“Ovih dana očekujemo smjenu Uprave, od nove očekujemo da ispravi negativne procese proteklih godina, a ako ne dođe do toga, morat ćemo kao suvlasnici s mirovinskim fondovima i poljskom tvrtkom vidjeti kako povući konkretnije poteze u cilju poboljšanja položaja Luke”, rekao je Butković za Hinu.

Po posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), najveći pojedinačni udio u Luci Rijeka ima poljski OT Logistics koji drži 26,51 posto dionica, država putem Centra za restrukturiranje i prodaju ima 25,02 posto dionica a veće vlasničke udjele imaju i mirovinski fondovi: AZ obvezni mirovinski fond kategorije B ima 14,99 posto dionica, PBZ/Croatia osiguranje OMF kategorije B 7,60 posto, Erste Plavi OMF kategorije B 7,55 posto, itd.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari