BAKAR, KASTAV, KOSTRENA

Nevjerojatni zahtjevi za propusnice : ‘Moram ići ošišati psa jer je zarastao’

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Mnogi očito nisu osvijestili ili još uvijek ne shvaćaju ozbiljnost situacije u kojoj se našao cijeli svijet

Sukladno odluci Stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja koronavirusa, ono je dozvoljeno isključivo uz posebne propusnice i to samo u iznimnim situacijama. Stoga su općine i gradovi, odnosno općinski i gradski stožeri civilne zaštite, započeli s izdavanjem spomenutih propusnica.

Iako je bilo najviše opravdanih zahtjeva za nabavku hrane i posjetima starijim i bolesnim članovima obitelji, pojedini zahtjevi su jednostavno nevjerojatni pa je tako bilo i zahtjeva za posjetom frizerima koji rade ”na crno”, šišanje psa jer je ”zarastao”, kupnjom proizvoda koji su na akciji, posebne vrste pelena, posebne hrane za pse ili mačke, piše Novi list.

”Problem je u tome što neki još uvijek olako shvaćaju situaciju u kojoj smo se našli, previše su komotni, pa tako imamo zahtjeva u kojima piše kako moraju po hranu za psa, jer ”jede samo onu iz Lidla”. Rekao bih kako je više od 50 posto zahtjeva neopravdano, jer u našoj općini imamo stvarno jako puno sadržaja, sve što je potrebno, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

”Imali smo jedan zahtjev osobe koja je došla iz Zagreba zbog potresa i zatražila propusnicu za nabavku hrane i prolazak područjem našeg grada. Na našem području imamo tri ljekarne, četiri ordinacije opće medicine, imamo trgovine, pekare, imamo industrijsku zonu s nizom sadržaja, brojnim trgovačkim centrima, možda smo zato i imali manje zahtjeva od drugih. Ipak, ovom prilikom bih apelirao na sve da shvate ozbiljnost situacije, jer je ovo jedna u nizu mjera borbe protiv koronavirusa, a ako se ne budemo pridržavali, slijede još rigoroznije mjere. Ovo nije šala, trebamo promišljati pametno i misliti na svoje i tuđe živote”, poručio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

”U svemu ovome isplivali su i problemi s ljudima koji su iz ovih ili onih razloga odgađali promjenu prebivališta ili obnovu dokumenata, tako da je zaista pravi izazov obrađivati zahtjeve i objašnjavati zašto je neki odbijen”, kazao je načelnik Stožera Grada Kastva Dean Jurčić.

”Budemo li odlazili u kupnju gdje i kako smo navikli u redovnim okolnostima, odlazili na izlete ili tražili propusnice po nekoj drugoj nebitnoj svrsi, onda mjere nisu niti trebale biti uvedene. Poanta propusnica je da se maksimalno ograniče migracije koje nisu neophodne kako bismo što prije izašli iz ove situacije. Javnozdravstveni problem će proći i na to svojim ponašanjem možemo i trebamo utjecati, nastojeći da onaj gospodarski, koji će se tek naći pred svima nama, bude što manji”, zaključio je kostrenski načelnik Dražen Vranić.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari