NEVJEROJATNO: Država kažnjava Upravu Zračne luke Rijeka zbog uspješnog poslovanja!?

U protekle četiri godine Zračna luka Rijeka povećala je broj putnika za tri puta, posluje se bez državnih subvencija, troškovi zaposlenih znatno su smanjeni a zgrada aerodroma je uređena

Prije četiri godine riječki aerodrom bio je pred kolapsom, broj putnika pao je na 50 tisuća godišnje, veliki financijski gubici bili su zasrrašujući te je bilo izvjesno da se Zračna luka Rijeka neće pretvoriti u prometnu okosnicu razvoja gospodarstva i turizma, rečeno je na današnjoj zajedničkog tiskovnoj konferenciji SDP-a i HNS-a sazvanoj kao upozorenje na krajnje neizvjesnu daljnju sudbinu riječkog aerodroma.

 

No tada je regionalna politika jednoglasno dala „crveni karton“ dotadašnjoj upravi i okrenula list poslovanja Zračne luke Rijeka prema onome što danas imamo, a to su obnova Zračne luke i pozitivni pokazatelji u svim segmentima poslovanja, rečeno je.

”Izabrana Uprava Zračne luke Rijeka u protekle četiri godine povećala je broj putnika za tri puta, posluje se bez državnih subvencija, troškovi zaposlenih znatno su smanjeni, zgrada aerodroma je uređena a Muzejski terminal zračne luke dobio je i međunarodna priznanja”, uvodno je na zajedničkoj pressici SDP-a i HNS-a rekao primorsko-goranski dožupan Marko Boras Mandić.

 

”No na nedavnoj Skupštini Zračne luke Rijeka Izvještaj o radu Uprave riječkog aerodroma nije prihvaćen od strane predstavnika ministarstva! Razlog tome je sklopljeni ugovor s Croatia Airlinesom za marketinško oglašavanje čija je osnova otvaranje linije prema Munchenu i Londonu, no država je tumačenja kako uložena financijska sredstva u te marketinške aktivnosti – sa financijskog aspekta – nisu opravdala očekivanja” dodao je Boras Mandić i nastavio:

press SDP-HNS, slika (1)

”Ono što posebno želim istaknuti je da sam poslije ovakvog zaključka, gdje je uspješna uprava kažnjena zbog pozitivnog poslovanja, posebno zabrinut za daljnji razvoj riječkog aerodroma. Ulaganje u nacionalnu aviokompaniju bila je osnova da bi sutra došle druge renomirane aviokompanije. Ovo je bila prekretnica riječkog aerodroma da postojeća uprava realizira promet od 400 do 500 tisuća putnika godišnje, kao što je to trenutno u Puli ili Zadru. Obzirom da je izvještaj odbijen, zabrinut sam za daljnji razvoj zračne luke” naglasio je Boras Mandić te zaključio kako je ovakvo ponašanje preslika ponašanja države prema Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji a poglavito prema svojoj imovini koju ima na ovom području te koju je dužna staviti u funkciju.

Država godišnje za subvencioniranje domaćih letova uloži 100 milijuna kuna za linije prema Splitu i Dubrovniku dok letova prema Rijeci praktički nema. Naprotiv, riječki aerodrom državi daje više nego šta dobiva, što je posebno tužno obzirom da država ima većinsko vlasništvo zračne luke, istaknuto je na tiskovnoj konferenciji.

”U trenutku kada operativni prihodi riječkog aerodroma u 2015. rastu za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, broj putnika povećan je za 31 posto a Uprava se svojevoljno, samoinicijativno odriče državnih subvencija koje su godinu ranije iznosile oko 3 milijuna kuna, država glasa protiv godišnjeg izvještaja direktora o stanju i poslovanju društva a istovremeno je financijsko izvješće društva prihvaćeno”, objasnila je načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović te nastavila kako je iskazano nezadovoljstvo radom Društva samo jedan od načina da se otvori mjesto za još jednog kandidata iz HDZ-ovih redova.

”Od besmislenih političkih skidanja čelnih ljudi javnih poduzeća HDZ-a lošije je samo njihovo notorno neznanje kako to zakonski ispravno izvršiti”, zaključila je Ahmetović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari