'BORIM SE K'O ŽENSKO'

NOĆNI MARŠ Iz Rijeke odaslane snažne poruke: ‘Hrvatska je treća u Europi po broju ubijenih žena’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

I Rijeka je u srijedu, 8. ožujka, organizirala tradicionalni prosvjedni skup podrške borbi za ženska prava – Noćni marš

Šesti Noćni marš za Osmi mart u Rijeci, u organizaciji inicijative Građanke i građani Rijeke i lokalnih ljudskopravaških udruga PaRiter, SOS Rijeka i LORI, ove je godine održan pod geslom “Borim se k’o žensko!” te je posvećen temi nasilja nad ženama i femicidu po kojem Hrvatska neslavno prednjači – treća je u Europi po broju ubijenih žena po glavi stanovnika.

Kako je uvodno kazala jedna od organizatorica Greta Grakalić Rački, u Hrvatskoj je u prvih deset mjeseci 2022. godine 13 od ukupno 26 ubojstava počinjeno na štetu žena.

‘Svaka je druga žena spolno uznemiravana’

“Broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u posljednjih 7 godina gotovo se utrostručio, pri čemu 79% žrtava čine žene. Također, u 2022. je prijavljeno 216 slučajeva silovanja od kojih je 129 (više od 50%) počinjeno na štetu bliske osobe. U ovih 129 počinjenih na štetu bliske osobe, 99% žrtava su žene, što ponovno dokazuje da je obitelj najopasnije mjesto za žene.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ili gledajući globalno, svaka je druga žena spolno uznemiravana, od čega svaka treća žena u svom poslovnom okruženju. Svaka je treća žena tijekom života doživjela fizičko ili seksualno nasilje, svaka je četvrta djevojka u dobi između 15 i 19 godina doživjela fizičko ili seksualno nasilje od strane svog partnera, svaka je peta žena žrtva uhođenja, a svaka je dvadeseta preživjela silovanje.

Kako je moguće da se nakon ovakvih statistika konzervativni krugovi uopće usuđuju – na koljenima – tražiti od žena da budu čedne, da se pokriju, da se vrate u kuhinju?”, pita se Grakalić Rački.

‘Ovo nije pitanje isključivo ženskih prava već ljudskih prava’

Iva Davorija, također jedna od organizatorica skupa, citirala je komad teksta Christine de Pizan s početka 15. stoljeća, autorice koja se još tada borila protiv slike žene nametnute od patrijarhata.

“Prije 600 godina, Christine je izluđivao patrijarhat u jednakoj mjeri u kojoj nas patrijarhat izluđuje danas, namećući konstruiranu sliku žene kojoj mnoge od nas, većina, ne odgovara. Ali ta je lažna slika svejedno opravdanje za nasilje koje proživljavamo. Jer smo, kako nam kažu, nerazumne, histerične, psihotične. I onda kad nastojimo ukazati da je car gol i da žene nisu onakvima kakvima ih patrijarhat istovremeno prikazuje i želi učiniti, nama se ne vjeruje upravo iz argumenata temeljenih na patrijarhalnoj slici žene kojoj mnoge, većina od nas ne odgovara. Dapače, počinjemo sumnjati u same sebe!”, kazala je pored ostalog Davorija.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“U svom radu, često pričam s mladima o onim temama o kojima s njima odrasli baš i ne pričaju – to su rodna ravnopravnost, stereotipi i predrasude iz kojih niče nasilje. Ponekad se demotiviram jer promjene nisu vidljive odmah, i pitam se je li uopće išta doprlo do “mojih mladih”. Prođe nekoliko godina, sretnu me vani. Tada su već odrasle osobe. Često mi priđu i kažu: “Sjećam se one naše radionice, skroz mi je promijenila pogled na stvari!” To mi bude najveća nagrada za sav ulog! I zato – nastavimo i dalje ovu borbu za bolje sutra svima! Jer ovo nije pitanje isključivo ženskih prava već ljudskih prava. Svatko u ovom društvu zaslužuje dostojanstven život i nitko od nas nema prava “prostirati” svoju slobodu tako da oduzima nečiju tuđu!”, kazala je pedagoginja Mirela Pašić.

Na ovogodišnjem su Noćnom maršu, koji je okupio 400-tinjak sudionika/ca, nastupile i članice vokalnog sastava VINS, a kasnije je u OKC Palach druženje nastavljeno uz glazbeni program.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari