'BORIM SE KO ŽENSKO'

Galerija | U Rijeci održan Noćni marš za prava žena, pogledajte britke poruke na transparentima!

U Rijeci je večeras održan Noćni marš za prava žena

Žene su noseći transparente s ispisanim jasnim i britkim transparentima hodale od Konta do Jadranskog trga s cvjetovima koje su dobile za 8. mart.

Noćni marš u Rijeci postao je sastavni dio obilježavanja Dana žena, a ove je godine održan pod sloganom “Borim se ko žensko”.

Posvećen je temi nasilja nad ženama i femicidu po kojem Hrvatska neslavno prednjači – treća je u Europi po broju ubijenih žena po glavi stanovnika.

U video prilogu Kanala Ri pogledajte što su poručile sudionice Noćnog marša:

Šesti Noćni marš za Osmi mart u Rijeci organizirale su inicijative Građanke i građani Rijeke i lokalne udruga PaRiter, SOS Rijeka i LORI.

“Nakon Marša, od 20 sati slavimo žensku borbu druženjem u Palachu!”, pozivaju organizatorice.

Feministički fAKTIV, pozvali su na ulice hrvatskih gradova u ‘marš prema ženskom štrajku, makar i malim koracima’.

“Inflacija divlja, zdravstveni i obrazovni sustavi pucaju po šavovima. Nasilje raste, a prvi su na udaru oni za koji društvo najmanje brine. Za žene kriza nije samo udarac na novčanik i materijalnu egzistenciju, već dodatni okidač nasilja, kojemu su ionako svakodnevno izložene. Ta svakodnevica koju živimo, odnosno preživljavamo, govori nam da druge opcije osim štrajka nema. Zato vas pozivamo da marširate s nama za društvo u kojem naše zdravlje ne ovisi o stanju na tekućem računu, koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima. Želimo živjeti od svog rada, a ne preživljavati. Želimo društvo u kojem penzionerke ne kopaju po smeću, migrantkinje se ne prebija na granicama i baca natrag u rijeke, trans osobama ne ugrožavaju životi – ni u Saboru ni na ulici ni online. Naš rad, naše zdravlje, naši domovi i naši životi politička su pitanja, a odgovornost da živimo bez straha uzimamo u svoje ruke”, objavili su u priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari