SVE IDE PREMA PLANU

Galerija | Nova riječka knjižnica raste iz dana u dan, danas ju obišli i zamjenici riječkog gradonačelnika

Zamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski obišli su gradilište nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka, koja se uređuje u sklopu kompleksa Benčić.

Obilazak je vodio ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, koji je zamjenike gradonačelnika proveo kroz tri kata buduće knjižnice i pojasnio trenutno stanje radova.

Do sada su izvedeni svi instalacijski i strojarski radovi (instalacije grijanja i hlađenja) u osnovnom volumenu zgrade do završne montaže elemenata, izvedeni su svi gips-kartonski radovi i uređeni zidovi do faze završnog gledanja i ličenja, izvedeni su keramičarski radovi u sanitarijama, podovi su pripremljeni do postavljanja završe podloge.

Krovna konstrukcija je postavljenja i pripremljena za postavljanje termoizolacije i završnih obloga.

Postavljeni su svi prozori na objektu i pripremljena je konstrukcija za dizalo.

Izvedena je većina radova na vanjskoj ovojnici (fasadi) objekta, uključujući reparaciju dekorativnih elemenata, profiliranih žbukanih vijenaca s rozetama, ukrasnih profila, klupčica i navoja prozora.

Slijede radovi na završnom gledanju i ličenju zidova i stupova na svim etažama, montaža strojarskih elemenata, rasvjetnih tijela, postavljanje završne obloge podova koja će se izvesti od sintetičkog kaučuka, postavljanje sanitarija, termoizolacija potkrovlja gdje će se nalaziti uredske prostorije te završna obrada fasade i skidanje skele s osnovnog volumena zgrade. Paralelno će se izvoditi radovi na nastavku postavljanja čelične konstrukcije i fasadnih elemenata tzv. nožice.

Radovi na osnovnom volumenu nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka trebali bi biti gotovi do kraja godine, nakon čega slijedi opremanje zgrade knjižnice, a paralelno s tim i dovršetak tzv. nožice objekta.

Inače, knjižnica se gradi po principu po kojem je izgrađena i Dječja kuća, odnosno očuvani su vanjski vanjski zidovi, a gradila se unutrašnjost objekta uz očuvanje elemenata koji su se mogli iskoristiti i očuvati, pa su tako u novu unutrašnju armirano betonsku konstrukciju implementirana i 84 originalna čelična stupa izvorne građevinske konstrukcije koja su prethodno bila pažljivo demontirana.

Radove izvodi tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane, a stručni nadzor na rekonstrukciji obavlja Zem Nadzor d.o.o. iz Zagreba.

Korisnici dobivaju novu knjižnicu na tri kata

Buduća Gradska knjižnica ima suteren u kojem će biti smještena strojarnica, te prizemlje i tri etaže od kojih je svaka bruto površine oko 1282 m². Neto površina, na svim etažama iznosi 4530 m². Etaže će biti povezane stubištem i liftovima.

Glavni ulaz u zgradu knjižnice bit će s južne strane zgrade i vodit će u prostor u kojem će posjetiteljima i korisnicima biti ponuđene osnovne informacije o knjižnici i kvartu kulture u kojem se knjižnica nalazi. U predvorju će biti info pult s radnim mjestima djelatnika. Na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane.

Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima tog odjela bio čim jednostavniji, a sam odjel bit će opremljen svom potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

Na prvom katu bit će smješten odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, dok će se dalje iz središnjeg prostora 1. kata stubište penjati na odjel stručne literature koji će biti smješten na drugom katu, zajedno s ostalim posebnim zbirkama.

Na trećem katu bit će smještena računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja, sastanke. Korisnicima će biti dostupan i prostor bibliotečne zbirke s nekoliko studijskih mjesta, budući da se u ovom odjelu neće raditi o posudbenoj zbirci.

Obnova zgrade buduće Gradske knjižnice Rijeka, tzv. T-objekta, je uz Dječju kuću sastavni dio projekta pod nazivom „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ i sufinancira se bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020.

Zgrada Gradske knjižnice Rijeka je, nakon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Muzeja grada Rijeke i Dječje kuće, četvrti objekt koji se u bivšem industrijskom kompleksu Benčić preoblikuje u kulturne namjene i postaje sastavni dio novog riječkog kvarta kulture.

Novi prostor spremišta bibliobusa

Zamjenica Krpan i ravnatelj Cvjetković obišli su i novo spremište Gradskog i Županijskog bibliobusa u Verdijevoj ulici.

Naime, prostor nekadašnjeg Ogranka Zamet Gradske knjižnice Rijeka, koji je do sada služio kao spremište bibliobusa, preuredit će se za potrebe prostora Odjela Centra za odgoj i obrazovanje koji sada djeluje na Baredicama, dok će se u Baredicama urediti dodatne jasličke skupine Dječjeg vrtića Rijeka.

Stoga je spremište Gradskog i Županijskog bibliobusa preseljeno u privremene prostore u Verdijevoj ulici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari