DANAS ZAPOČELE S RADOM

Nove županijske pročelnice započele s radom, utvrđen Nacrt prijedloga Strateškog plana razvoja poljoprivrede PGŽ do 2027. godine

Novo izabrane pročelnice četiri županijska Upravna odjela danas su započele s radom. Dobrodošlicu na njihov prvi radni dan i puno uspjeha u vođenju poslova iz dodijeljene im resorne nadležnosti zaželio im je župan Zlatko Komadina na redovitom susretu s novinarima.

U kratkom predstavljanju, pročelnice su zahvalile županu na ukazanom povjerenju izrazivši vjeru u uspješanu suradnju te izvijestile o odlukama s prošlotjednog kolegija.

Utvrđen je Nacrt prijedloga Strateškog plana razvoja poljoprivrede Primorsko-goranske županije za razdoblje 2023.-2027. koji je upućen na savjetovanje s javnošću. Kako je predstavila Alessandra Ban, pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, cilj plana jest potaknuti razvoj ruralnog prostora županije kroz jačanje konkurentnosti poljoprivrede, poboljšanje kvalitete života u ruralnim područjima, postizanje raznolikosti ruralnoga gospodarstva i povezivanja s turističkim sektorom, očuvanje i revitalizaciju poljoprivrednog zemljišta te održivost poljoprivredne proizvodnje. Značajne aktivnosti u budućem razdoblju odnose se na implementaciju zelenog poduzetništva i inovacija, očuvanje biološke raznolikost te prilagodbu klimatskim promjenama i gospodarenje ugljikom u poljoprivredi županije. Plan je izrađen u suradnji sa Sveučilištem u Splitu u cilju jačanja poljoprivrede u gospodarstvu PGŽ-a. Konačan nacrt prijedloga uputit će Županijskoj skupštini PGŽ na usvajanje.

„Nismo klasična poljoprivredna županija, ali imamo vrijednih površina i vrijednih ljudi i cilj nam je stvoriti kvalitetu u stočarstvu, pčelarstvu, vinogradarstvu, maslinarstvu“, komentirao je župan.

Dana je suglasnost ravnatelju ŽLU Krk za zaključivanje ugovora o sufinanciranju III. faze rekonstrukcije i dogradnje luke Baška koja obuhvaća proširenje gata Garofulin s izgradnjom tri gata, priopćila je Izabela Linčić Mužić, pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze. Ugovorena vrijednost radova iznosi 1,95 milijuna eura (bez PDV-a), a izvođač radova je tvrtka BSK Commerce d.o.o. iz Rijeke. Za projekt Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odobrilo je iznos sufinanciranja od 550 tisuća eura, 130 tisuća eura sufinancirat će se iz Proračuna PGŽ, a preostali iznos osigurat će ŽLU Krk. Dovršetkom III. faze luka Baška će dobiti 154 nova komunalna i nautička veza. Rok za izvođenje radova je do kraja ove godine.

Donijeta je i odluka o rasporedu proračunskih sredstava Domu zdravlja PGŽ namijenjenih ulaganju i opremanju objekata, navodi Vesna Čavar, pročelnica UO za zdravstvo. U ukupnom iznosu od 274.573,65 eura izvršit će se izrada instalacije centralnog grijanja s ugradnjom novog toplovodnog kotla DZ PGŽ u Ispostavi Opatija (lokacija Lovran), zamijeniti pokrov na dijelu krova i sanacija toplovoda zgrade u Ispostavi Mali Lošinj te opremiti treći kat zgrade Doma zdravlja u Rijeci na lokaciji Ive Marinkovića zajedno s izvođenjem građevinskih i ostalih radova.

S današnjim danom stupio je na snagu Kolektivni ugovor za službenike i namještenike upravnih tijela PGŽ. Resorna pročelnica Branka Mimica navela je da je kolektivno pregovaranje sa Sindikatom državnih službenika i namještenika RH bilo primjer dobre prakse i dokaz uspješnog socijalnog partnerstva. Iako su Pravilnikom o radu prava i obveze županijskih službenika bila dobro regulirana, ona su ovim ugovorom dodatno poboljšana, dodaje pročelnica. Ugovor je zaključen za razdoblje od pet godina, a primjenjuje se na 324 zaposlenika na neodređeno vrijeme.

Mimica se osvrnula i na najavu izmjene Zakona kojima bi se upravljanje velikim dijelom imovine u vlasništvu Republike Hrvatske spustilo na županijsku razinu. Međutim, prema riječima pročelnice, u tom slučaju neće se moći preuzeti službenici koji su do sada radili taj posao jer ih nema.

Od ostalih aktualnosti, župan Zlatko Komadina izvijestio je da je s predsjednikom Uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. Christopherom Schoefboeckom potpisan Ugovor o donaciji kojim Erste banka donira iznos od 132.700,00 eura namijenjen potpori projekata iz područja sporta u 2023. godini. Donirana sredstva namijenjena su za nabavku sportske opreme, potporu županijskim sportskim savezima za rad s mladima te potporu klubovima nositeljima kvalitete ekipnih loptačkih sportova.

Župan Komadina dodaje i da je dugogodišnja voditeljica Odjela specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite Doma zdravlja PGŽ i članica Upravnog vijeća ove ustanove, Emina Grgurović Dujmić izabrana za novu ravnateljicu ove najveće županijske zdravstvene ustanove.

Na upit novinara o zagađenju u Kostreni, župan je odgovorio da je situacija loša još od Termoelektrane, a sada i rafinerije, ali je dobro što su oba subjekta priznala krivnju što je važno za financiranje sanacije.

“Radi o starom zagađenju i starim naslagama ugljikovodika ispod podzemlja rafinerije. Uslijed velike oseke i kiše dolazi do ispiranja podzemlja i na žalost, možemo očekivati još curenja. Rafinerija je ozbiljno shvatila problem i krenula s bušotinama s tendencijom da iscrpi ugljikovodike iz podzemlja prije nego završe u moru. Županijski operativni centar je u kontaktu sa izvođačem radova i sanacija je svakodnevno u tijeku”, zaključuje Komadina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari