U TIJEKU PRVA FAZA IZGRADNJE

Novi riječki autobusni kolodvor prema planu: Pogledajte u kojoj su fazi radovi na Kompleksu Zapadna Žabica

Trenutno se izvode radovi na prvoj fazi izgradnje, odnosno geotehnički dio radova i zemljani radovi

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović s pročelnicom Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo Ljiljanom Buljan te pročelnicom Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Majom Malnar obišao je gradilište kompleksa Zapadna Žabica, na kojem se radovi na izgradnji novog autobusnog terminala, javne garaže te trgovačkih i poslovnih prostora odvijaju prema planu.

Grad Rijeka, Rijeka plus i tvrtka „Best in Parking – razvoj“ u rujnu 2022. sklopili su Ugovor o kupoprodaji nekretnina radi izgradnje višenamjenske građevine Kompleksa Žabica. Potpisom ugovora, započele su teći obveze kupca, koji je u predviđenim rokovima dopunio postojeću dokumentaciju, budući da je od njezine izrade prije desetak godina došlo do izmjene propisa, ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu i u prosincu 2023. godine započeo s izgradnjom Kompleksa Žabica. Rok za izgradnju Kompleksa Žabica je dvije godine od dana pravomoćnosti građevinske dozvole.

Trenutno se izvode radovi na prvoj fazi izgradnje

Nakon radova na uklanjanju postojećih objekata, započeli su i radovi na izgradnji Kompleksa Žabica, koji uključuju temeljenje objekta, osiguranje privremene građevne jame i široki iskop, a potom i izvedbu konstrukcije.

Trenutno se izvode radovi na prvoj fazi izgradnje, odnosno geotehnički dio radova i zemljani radovi. Radovi uključuju izvođenje 343 pilota, dubine od 10 do 30 metara. Od ukupno 4,5 kilometara pilota, do sada je izvedeno oko 2 kilometra pilota, odnosno 170 komada pilota. Također, radovi prve faze uključuju i izvedbu mlazno-injektiranih stupnjaka za privremeno osiguranje građevne jame i brtvljenje te izvedbu širokog iskopa. Kraj prve faze radova planira se za rujan.

Radove izvodi zajednica ponuditelja Texo Molior d.o.o. i Karst d.o.o. Projekt potpisuje arhitektonski studio 3LHD, a geotehnički dio Geotech d.o.o.

Filipović: ‘Sve se odvija prema definiranim rokovima’

„Izgradnja kolodvora bilo je jedno od mojih predizbornih obećanja i sa zadovoljstvom mogu reći da se sve odvija prema definiranim rokovima. U tijeku je izvedba pilota te sve se odvija predviđenom dinamikom i Rijeka će konačno dobiti novi autobusni kolodvor što je posebno važno u kontekstu činjenice da ovaj projekt obuhvaća i puno više od samog autobusnog terminala.

Naime, u sklopu kompleksa Zapadna Žabica, uz novi autobusni kolodvor s 14 perona, gradi se i javna garaža s oko 900 parkirnih mjesta te trgovački i poslovni prostori. Također, Grad Rijeka će zajedno s investitorom u projekt Zapadna Žabica izgraditi nastavak Ulice Riva, važne ne samo kao pristup novom kompleksu, nego i kao vezu Ulice Riva na nedavno otvorenu cestu D403 oko čega sam u stalnom kontaktu i s Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama, Lučkom upravom i resornim ministarstvom.

Otvorit će se i pristup dijelu kompleksa Metropolis

U sklopu navedenih prometnih rješenja odnosno izgradnjom spoja Ulice Riva na cestu D 403 otvorit će se i pristup dijelu kompleksa Metropolis koji se sada nalazi duboko u lučkom području. Riječ je starim lučkim skladištima koja više nisu u funkciji zbog promjene tehnologije skladištenja lučkog tereta. Također, radi se i o iznimno atraktivnom prostoru koji, prema važećoj prostorno planskoj dokumentaciji, ima multifunkcionalnu namjenu.

Nakon preseljenja autobusnog kolodvora na novu lokaciju, slijedi uređenje Trga Žabica i omogućavanje promjene odvijanja prometa u užem centru grada, poručio je gradonačelnik Filipović.

Isprika i molba građanima

Filipović je građane još jednom zamolio za strpljenje.

“Kao i svaki veliki projekt, i ovaj će u nekim svojim fazama utjecati na svakodnevicu građana. Znam i razumijem da je teško svakodnevno trpjeti gužve u prometu zbog raznih radova koji su u tijeku odnosno zbog velikog projekta obnove vodovodnog i kanalizacijskog sustava i velikog projekta obnove toplinarstva, no vjerujem da svi shvaćaju da su ti radovi nužni kako bi naš grad i u godinama koje dolaze bio ugodno i kvalitetno mjesto za život“, zaključio je Filipović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari