NOVI SADRŽAJI UZ RJEČINU…Goethe Institut potpisao ugovor sa riječkim Sveučilištem i Rijekom 2020

Foto: ilustracija

Jučer je u DeltaLabu u Rijeci, potpisan je Sporazum o suradnji između Goethe-Instituta Kroatien, Sveučilišta u Rijeci i RIJEKE 2020 d.o.o.

U ime Goethe-Instituta Kroatien sporazum je potpisao ravnatelj Matthias Müller-Wieferig, u ime RIJEKE 2020 direktorica Emina Višnić, a u ime Sveučilišta u Rijeci rektorica Snježana-Prijić Samaržija.

Sporazum definira okvir suradnje na pripremi i produkciji dijela programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, točnije projekta Školjić, kojeg provodi Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab. Projekt Školjić uključuje prostorne i programske intervencije na javnim površinama i drugim prostorima s ciljem revitalizacije kvarta, usku suradnju sa građanima i udrugama koji žive i djeluju u zoni, kao i transfer znanja i iskustava kroz primjere dobre prakse u EU. Ukupna vrijednost projekta trenutno iznosi oko pola milijuna kuna, što će se u narednim mjesecima i povećati kroz sredstva partnera i drugih donatora.

Jedna od prvih aktivnosti nove suradnje je terensko istraživanje i mapiranje koje se ovih dana provodi u suradnji sa ZKU Berlin (Zentrum für Kunst und Urbanistik Berlin) i međunarodnom mrežom CityToolBox.

Projekt Školjić provodi se na području omeđenim trgom ispred O.Š. Nikole Tesle, trgom ispred O.Š. Centar, Građevinske tehničke škole i Graditeljske škole za industriju i obrt, Ružićevom i Vodovodnom ulicom te kompleksom Hartera. Goethe-Institut Kroatien će se tako sa svojim partnerima pridružiti lokalnoj platformi u koju su zasad uključeni Mjesni odbori Školjić-Stari grad i Centar-Sušak, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, RiUse, Urbani separe, Kreativni kolektiv Kombinat, Centar za kulturu dijaloga, Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci, Građevinski fakultet u Rijeci, Zero-waste trgovina Špajza i drugi.

“Slatko i slano” je jedan od 7 programskih pravaca unutar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture čije su aktivnosti orijentirane na osmišljavanje i aktiviranje nedovoljno iskorištenog, a izuzetno zanimljivog i atraktivnog dijela grada u samom srcu Rijeke. Riječ je o području koje prati tok rijeke Rječine (slatko) do njezinog utjecanja u more (slano), a otuda i naziv samog programskog pravca.

DeltaLab je novoosnovani multidisciplinarni centar pri Sveučilištu u Rijeci koji je posvećen pitanjima grada, teritorija, infrastrukture, ekologije i globalizacije, kao temeljima za stvaranje regionalnog centra za urbana istraživanja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views