NOVI STRANI JEZIK U KLUBU MLADIH: Tečaj perzijskog jezika

Još jedna pogodnost za sve ljubitelje učenja stranih jezika ! U Rijeci se otvara mogućnost učenja perzijskog jezika. Tečaj perzijskog jezika organiziran je u Klubu mladih, Erazma Barčića 9a i polaznike stoji 20 kuna po satu. S obzirom da se tjedno održava jednom po dva sata, mjesečno možete učiti perzijski za samo 160 kuna.

U organizaciji Kluba mladih u samom centru Rijeke, polaznici će učiti arapsko pismo i perzijski jezik pod vodstvom politologa i stručnjaka za Bliski istok Vedrana Obućine. S profesorom Obućinom razgovarali smo o posebnostima perzijskog jezika te razlozima zašto ga učiti.

 

Zašto učiti perzijski jezik?

Perzijski, koji se u originalu zove farsi, službeni je jezik Irana, Afganistana i Tadžikistana, ali se razumije i u Pakistanu, Indiji, Iraku, Turskoj, Armeniji. No, perzijski je puno više od toga. Za vrijeme Osmanskog carstva bio je jezik diplomacije, pa su čak i neki hrvatski povijesni dokumenti (primjerice u Dubrovačkoj republici) pisani na perzijskom jeziku. On je također jezik kulture, jezik velikih književnih djela Ferdosija, Hafeza, Sa’dija, Rumija. Naposljetku, danas je poznavanje perzijskog jako unosno, s obzirom na rastuću moć Islamske republike Iran na Bliskom istoku, njezinog gospodarstva koje privlači tržište od 120 milijuna ljudi.

Kako ste Vi naučili perzijski?

Prije četrnaest godina sam slučajno naišao na oglas za učenjem perzijskog jezika u Kulturnom centru Islamske republike Iran. Mislio sam da mi nikad neće trebati taj jezik, ali egzotika oko njega, plus poznavanje arapskog pisma, činilo se izazovno. Nakon par godina, po prvi puta sam ga koristio za zapošljavanje u iranskom restoranu u Londonu, gdje sam živio. Potom sam na temelju znanja perzijskog jezika postao sudionikom projekta javne diplomacije NATO-a u Hrvatskoj, koji se bavio Afganistanom. U posljednjih tri do četiri godine, perzijski mi je jezik svakodnevica. Koristim ga za akademsko istraživanje i trgovinu.

Koliko je teško naučiti perzijski jezik? Postoje li poveznice s arapskim jezikom?

Jezik je indoeuropski, pa je samim time srodan s jedne strane hindiju i urduu, a s druge strane europskim jezicima, pa i hrvatskom. To se vidi u nekim osnovnim riječima, kao što je brat (baradar), majka (madar) ili kćerka (dohtar). Gramatika je neobično lagana za savladati i jezik ima jedinstvenu ritmičnost. Pitanja se, primjerice, postavljaju samo drugačijim ritmom riječi. Najveći ispit za svakog polaznika perzijskog jezika jest savladavanje arapskog pisma, jer se u perzijskom koristimo tim pismom. Arapski i perzijski se inače u potpunosti razlikuju, ali je farsi dobrim dijelom arabiziran u korištenju riječi, otprilike kao što su europski jezici latinizirani.

Kako će se odvijati tečaj?

Tečaj vodim na temelju udžbenika za farsi prvog stupnja iz instituta Sa’di, najvećeg instituta za učenje perzijskog jezika u svijetu. Ujedno ima audiovizualnu pratnju, te se polaznici usavršavaju u čitanju i pisanju, razmijevanju, slušanju i govoru. Običaj je da se svaki sat započne s jednim kraćim filmom o Iranu. Tečaj perzijskog jezika organiziran je u Klubu mladih, Erazma Barčića 9a i polaznike stoji 20 kuna po satu.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari