NOVI TALIJANSKI KONZUL U RIJECI: Želja svih – direktna avionska linija prema Italiji

Zamjenik župana Marko Boras Mandić, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac primili su jučer novoimenovanog generalnog konzula Republike Italije u Rijeci Paola Palminterija.

Na zajedničkom primanju u salonu Grada domaćini su mu izrazili dobrodošlicu i zaželjeli
uspješan rad i nastavak njegovanja dobrih odnosa i suradnje Generalnog konzulata i lokalne i regionalne zajednice.

Prilikom predstavljanja Primorsko-goranske županije zamjenik župana Boras Mandić posebno se osvrnuo na značajnije gospodarske djelatnosti i turizam, kojima obrazovni sustav u županiji priprema kvalitetan visokoobrazovani kadar. Pritom je istaknuo značajan utjecaj velikog broja talijanskih poduzetnika i građana u tim gospodarskim aktivnostima.

Boras Mandić podsjetio je na položaj županije koja je važno prometno sjecište prema kojemu se usmjeravaju značajni kapitalni projekti, a spomenuo je i nastojanja da se prema Italiji uspostavi direktna avionska linija.

Gradonačelnik Obersnel osvrnuo se na povijesne veze, dobre odnose dviju zemalja, značajan broj pripadnika talijanske manjine na ovim prostorima, suradnju Grada Rijeke s nekoliko talijanskih gradova i nizom gospodarskih subjekata i razvijen sustav obrazovanja na talijanskom jeziku.

Posebno je spomenuo važan projekt izgradnje novog dječjeg vrtića i generalnom konzulu Palminteriju predložio poseban sastanak na kojem bi ga upoznali s detaljima projekta.

Predsjednica Gradskog vijeća posebno je istaknula multikulturalnost i otvorenost sredine, napomenuvši kako se velik broj građana Rijeke služi hrvatskim i talijanskim jezikom.

Generalni konzul, koji je mandat u Rijeci započeo 24. kolovoza, izrazio je zadovoljstvo dobrodošlicom, otvorenošću sredine, dobrim gospodarskim odnosima, suradnjom na planu kulture i sporta. Sa svoje strane obećao je nastojanje da se dobri odnosi zadrže i unaprijede, da se gospodarska suradnja nastavi i intenzivira.

Među prvim inicijativama u tom pravcu najavio je organizaciju izložbe/događanja Pistoletto- umjetnički pokret za među-sredozemnu politiku, za koje je Gradu zahvalio na pomoći oko realizacije.

Na kraju sastanka najavio je skori početak mandata novog talijanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari