KOBLEROV TRG: Pročitajte objašnjenje Grada Rijeke po pitanju razlike u sjaju korištenog kamena

Koblerov trg

Kako nakon objave teksta “PROPUSTI U OBNOVI KOBLEROVOG TRGA” nije stiglo nikakvo objašnjenje iz Grada Rijeke, uputili smo dopis odjelu za komunalni sustav. Zamolili smo da nam napišu koji je razlog upotrebi različitog kamena, te ako je došlo do propusta izvođača, planira li se ispravljanje propusta od strane istog…

Pročitajte odgovor:

“Poštovani,

u dijelu javne pješačke površine koja spaja Trg Sv. Barbare s Koblerovim trgom vršili su se elektroinstalaterski radovi spoja na trafostanicu za potrebe HEP-a, nevezano za investiciju uređenja Koblerovog trga. Prilikom istih ugrađene su dodatne cijevi za potrebe budećeg proširenja javne rasvjete i drugih potreba za proširenjem elektroinstalacija, kako se tijekom budućih sličnih radova ne bi oštećivala netom uređena površina trga.
Popločenje iznad istog izvedeno je kamenom pod nazivom Dark Inpala i završno je tvornički obrađeno paljenjem, što je isti način obrade kamenog popločenja na Trgu Sv. Barbara i tog dijela Koblerovog trga. Kod sanacija popločenja česti je slučaj da je nemoguće dobiti identičnu boju kamena radi prirodnih procesa koji utječu na njegovu boju i teksturu, pa u jednom segmentu kamenoloma iste vrste kamena može biti više različitih nijansi iste boje.
Međutim, kontrast koji se vidi na vašim fotografijama nije rezultat pogrešne vrste kamena, završne obrade ili boje već se isto javlja radi činjenice da se tijekom uporabe i protokom vremena, pranjem, utjecajem atmosferilija i slično, mijenja glatkoća i boja završnog sloja obrađenog kamena, a tekstura i nijansa na novom popločenju će se vremenom približiti postojećem, a razlika biti jedva uočljiva.

Srdačan pozdrav.
OGU za komunalni sustav”

A sada ponovno pogledajte fotografije!

image001 image002

Nakon ovakvog odgovora, upotpunjenog nizom informacija (koje ipak malo toga govore o suštini ove ružne slike u središtu Rijeke?), u zraku ostaju visjeti neka pitanja.

Evo i koja. Naime, kakav je odgovor, takva su i naša pitanja. Koliko će vremena proteći, odnosno godina, desetljeća, stoljeća… prije no što se “tekstura i nijansa na novom popločenju približe postojećem”?!

A drugo je naše pitanje – zašto izvođač, koji je plaćen (?) za napravljeni posao, nije u vlastitoj režiji, ako već nema drugog rješenja, “prao i glancao” kamen kako bi izjednačio boju?! Jer, netko je za ovaj posao dobio neke novce?

I neka vam se naša pitanja ne čine čudnima i nevažnima – upravo jer ih malo tko, ili nitko ne postavlja, i imamo to što imamo. Ovo popločenje je samo ilustracija mnogo većih propusta na svim razinama društva,  a učinjeni su, ne zaboravite, utroškom javnog novca!

Pročitajte i ostale dnevne vijesti iz rubrike RIJEKA.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari