SVEČANO POTPISIVANJE

Galerija | Novi Vinodolski uskoro kreće s rekonstrukcijom glavnog lukobrana

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelje Županijske lučke uprave Novi Vinodolski Velimir Antić, potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Rekonstrukcija i dogradnja primarnog lukobrana u luci Novi Vinodolski uz parterno uređenje obale „Podbaran“ u iznosu od: 14.798.080,71 eura što predstavlja najviši mogući iznos financiranja. Ukupna vrijednost infrastrukturnog projekta je 15.521.415,42 a razliku će osigurati Županijska lučka uprava, a cijeli projekt provodi se u partnerstvu s Gradom Novim Vinodolskim.

Svečanom potpisivanju održanom u Gradskog vijećnici u Novom Novom Vinodolskom prisustvovao je i župan Zlatko Komadina te naglasio kako je ovaj ugovor samo još jedan primjer dobre suradnje Ministarstva i Županije odnosno ŽLU kao investitora na projektima infrastrukture. „Sjećam se naše županije prije dosta godina, tada nismo imali niti jednu poštenu luku. Krenuli smo redom i danas nema niti jednog mjesta na obali na kojem se nisu izgradile ili rekonstruirale luke i lučice, a gradi se i dalje. S tim projektima ne samo da maritimno uređujemo našu obalu za pristajanje linijskih brodova, osiguravamo nove komunalne i nautičke vezova, nego mijenjamo i vizure naših gradova. Ovaj projekt je i turistički iskorak grada Novoga i čestitam svima na tome, poručio je župan.

Prema riječima gradonačelnika Tomislava Cvitkovića ovo je povijesni dan za grad Novi Vinodolski i po vrijednosti drugi projekt u gradu poslije aglomeracije. „S ovim projektom završavamo uređenje luka na području grada Novog Vinodolskog. Zahvaljujem se svima uključenim u projekt. Uspješno smo to odradili zajednički mi, Primorsko-goranska županija kroz Lučku upravu koja je nositelj projekta. Sad nam slijedi javna nabava i odabir izvođača radova ali najbitniji dio je završio te se zahvaljujem Ministarstvu i Vladi RH koji su omogućili ovakve projekte jer iznos od 15 milijuna eura teško bi JLS i Županija sami mogli financirati“, rekao je Cvitković.
Ministar Butković naglasio je da je ovo prvi projekt iz nove financijske omotnice za razdoblje do 2027.godine. Dodao je da je riječ o kontinuiranom ulaganju u lučku infrastrukturu u što je zadnjih godina uloženo preko 400 milijuna eura i to najviše europskog novca. Kada je riječ o aktualnom projektu u Novom Vinodolskom rekao je da se dogradnjom i rekonstrukcijom glavnog lukobrana Novi konačno vraća moru.

Kako je naglašeno sama provedba projekta započinje stupanjem ugovora na snagu i traje 43 mjeseca, najdulje do 31. prosinca 2027. godine. Planirana je izgradnja produžetka lukobrana nasutog tipa s masivnim obalnim zidom s unutarnje strane i kamenom obalozaštitom s vanjske strane. Dužina produžetka lukobrana iznosi 111,70 metara tako da ukupna dužina lukobrana zajedno s postojećim dijelom iznosi cca 168 metara, a širina zajedno sa zaštitnim zidom 7,50 metara. Također, parternim uređenjem „Podbaran“ –planira se podizanje obalnog ruba, ugradnja nove privezne opreme za komunalna plovila, ugradnja mornarskih stepenica zbog povećanja sigurnosti i uređenje partera šireg obalnog područja. Planira se i uređenje pješačke i kolno-pješačke površine te javne zelene površine i drvoreda. Navedeni radovi se odvijaju na izvan lučkom području te će iste financirati Grad Novi Vinodolski.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, županijska pročelnica za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić te drugi uzvanici.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari