UPOZORENJA NA SNAZI

Galerija | Obala u crvenom. U Rijeci puno posla za vatrogasce, u Ul. A. Mihića vjetar srušio stablo

DHMZ je objavio crvena upozorenja za obalu zbog jakog vjetra, kiše i grmljavinskog nevrijemena.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je crvena upozorenja za obalu zbog kiše, jakog vjetra i grmljavinskog nevremena. Upozorenja vrijede za Kvarner i to zbog jakog olujnog jugo koji će okrenuti na vrlo jak jugozapadni vjetar. Najjači udari od 65 do 120 kilometara na sat.

Posljedice noćnog nevremena u Rijeci su vidljive na svakom koraku. U mnogim dijelovima grada olujno jugo kidalo je grane stabala a neka stavla su i potpuno srušena, tako da su vatrogasci noćas i ujutro imali pune ruke posla.

Jedno poveće stasblo srušeno je u i Ulici Antuna Mihića na području Mihačeve Drage.

Vatrogasci često uklanjaju i neke grane stabala koje (još) nisu pokidane od vjetra no mogle bi predstavljati veliku opasnopst po građane i imovinu ako vjetar nastavi nekontrolirano divljati. A prognoza je meteorologa – da hoće.

U crvenom je i regija Sjeverne i Srednje Dalmacije kao i Kninska regija zbog grmljavinskog nevremena praćanog olujnim vjetrom, a moguća je i tuča. Vjerojatnost grmljavine je od 50 do 70 posto.

U Srednjoj Dalmaciji je upaljen alarm zbog jakog do olujni vjetra, kao i u Južnoj Dalmaciji.

“Velika je opasnost od velikih i obilnih kiša zbog čega će biti bujičnih poplava, visoki vodostaji rijeka. Znači u prvom redu to su opasnosti od poplave. Moguće je neko jako grmljavinsko nevrijeme, dakle tuča i olujni udari vjetra”, prognozirala je jučer meteorologinja RTL-a Ana Bago Tomac.

Nakon noćašnje kiše, vodostaji rijeka u cijeloj Sloveniji su u porastu. Poplavljuju rijeke u gornjem Posočju, porječju Save Bohinjke, Sava u gornjem toku i Rijeka pri Ilirskoj Bistrici.

U međuvremenu, Drava ubrzano raste te će, prema prognozama Agencije za zaštitu okoliša, poplaviti u većim razmjerima. Nekoliko cesta već je neprohodno zbog poplava i odrona. No, najgori scenariji za sada se nisu ostvarili, čak je i u Bašćanskoj grapi noć prošla bez ozbiljnijih problema, piše 24ur.

Ponegdje je probleme stvarao vjetar, a neka su kućanstva ostala i bez struje. Za cijelu državu vrijedi žuto meteoupozorenje, a crveno hidrološko upozorenje za sliv Drave koja će poplaviti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari