DOBILI POVEĆANJE OD 20 EURA

Video | Sindikat riječkih vrtića kreće u nove pregovore s Gradom, traže veće plaće za ‘tehničko osoblje’

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske s Gradom Rijekom su potpisali kolektivni ugovor u lipnju ove godine

Time je ostvaren tek dio sindikalnih ciljeva u korist odgajatelja, dok su ostali zaposlenici riječkih dječjih vrtića ostali uskraćeni za povećanje materijalnih prava.

“Nismo bili zadovoljni time jer najveći broj tehničkog osoblja, ljudi s najnižim plaćama, od pomoćnih radnika, spremačica, ekonoma dobili su zanemarujuća ili čak nikakva povećanja plaće – ostali su na razini minimalne plaće, neki čak ispod razine minimalne plaće”, rekao je Vedran Sabljak, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Zadnjim pregovorima administrativno osoblje dobilo je povećanje od zanemarivih 20-ak eura.

“Posljedica svega toga je bio odlazak određenog broja radnika iz dječjeg vrtića – i tehničkog osoblja i administrativnih radnika”, dodao je Sabljak.

Od 1. siječnja minimalac će porasti sa 700 na 840 eura bruto, odnosno na 677 eura neto, no to neće zadovoljiti radnike.

“Sukladno tome očekujemo da će se plaće morati podignuti ne na tih 840 nego na više, a proporcionalno tome i ostalim radnicima kako ne bi došlo do nesrazmjera. Sad krećemo u jednu novu priču, nazovimo ju tako, gdje ćemo tražiti povećanje plaća i tehničkog i administrativnog osoblja, ali i ostalih, uključujući i odgojno-obrazovno osoblje”, objasnio je Sabljak.

O detaljima sindikalnih zahtjeva Sabljak još nije htio govoriti, trebaju se uskladiti s onima iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture, no sigurno je da će osnivaču biti poslani do 15. studenog, odnosno prije donošenja gradskog proračuna, piše Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari