Obersnel ponovo izabran za potpredsjednika Odbora regija Europske unije

Na konstituirajućoj 138. sjednici Europskog odbora regija koja se održavala u Bruxellesu od 11. do 12. veljače izabrano je novo vodstvo institucije, utvrđen sastav radnih tijela i ustanovljena nacionalna izaslanstva.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ponovo je izabran za potpredsjednika Europskog odbora regija, savjetodavnog tijela Europske unije koje čine izabrani lokalni i regionalni predstavnici iz svih 27 država članica.

Odboru regija pridružio se još 2012. godine, tada kao predsjednik izaslanstva promatrača, a ulaskom naše zemlje u Europsku uniju postao je punopravnim članom ove institucije.

Kao jedan od potpredsjednika Odbora regija, gradonačelnik Obersnel ima mogućnost utjecati na kreiranje zakona na razini Europske unije koji su vezani uz funkcioniranje regija i gradova što s kolegama iz svih država članica EU redovito i čini.

Za predsjednika Odbora regija EU-a izabran je Apostolos Tzitzikostas, načelnik grčke Regije Središnja Makedonija. On će iduće dvije i pol godine biti na čelu EU-ove skupštine lokalno i regionalno izabranih političara. Među prioritetima kojima će se baviti tijekom svog mandata je i ojačavanje europske demokracije stavljanjem težišta na regije i gradove kako bi se Europa približila građanima.

Članovi Odbora regija i njihovi zamjenici imenuju se na razdoblje od pet godina. Članovi se okupljaju na plenarnim zasjedanjima u Bruxellesu pet do šest puta godišnje kako bi raspravljali i usvojili mišljenja, izvješća i rezolucije.

Zastupnici u Europskom parlamentu, povjerenici Europske komisije, članovi Vijeća i predstavnici predsjedništva EU-a pozivaju se na plenarna zasjedanja na kojima raspravljaju o pitanjima od osobitog značaja za regije i gradove.

Članovi sudjeluju u radu tematskih povjerenstava Odbora regija i mogu se imenovati izvjestiteljima za izradu nacrta mišljenja.

Rijeka će 29. i 30. travnja 2020. godine biti domaćin  Izvanrednog sastanka Predsjedništva Odbora regija. Sastanak će se održavati u Palači pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, a očekuje se dolazak oko 120 zastupnika Odbora regija iz svih zemalja Europske unije.

Europski odbor regija skupština je regionalnih i lokalnih predstavnika Europske unije. Od osnutka 1994. godine zadaća mu je zastupati i promicati interese lokalnih i regionalnih vlasti u postupku donošenja odluka Europske unije.

Iz svog sjedišta u Bruxellesu Europski odbor regija tako doprinosi zbližavanju odnosa među narodima i regijama Europe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari