Županija darovala skulpturu umjetnika Mirka Zrinščaka MMSU Rijeka

Foto: PGŽ

Primorsko-goranska županija darovala je riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti skulpturu poznatog i nagrađivanog umjetnika Mirka Zrinščaka pod nazivom „Reljef u drvu“ iz 1995. godine

Skulpturu je ravnatelju Muzeja Slavenu Tolju uručio župan Zlatko Komadina koji je tom priliko rekao kako mu je drago da će taj krasan reljef u drvu, kao dio izložbenog postava Muzeja, sada biti dostupan širokoj javnosti

“Reljef u drvu“ je bio izložen u  atriju zgrade Županije u Adamićevoj 10, a kad je došlo do rekonstrukcije i preuređenja nije se više koncepcijski uklapao u taj prostor, a nismo je htjeli stavit u županijsku arhivu. Također mi je drago i da je MMSU našao svoj dom u prostorima koji će s vremenom biti sve bolji i ljepši i u kojem će naši građani i posjetitelji moći vidjeti naše bogatstvo kulture. Mi imamo suradnju sa Muzejom od osnutka Županije te su oba lokaliteta u Adamićevoj i Slogin Kuli izložbeni postav, na posudbi imamo mnoga umjetnička djela i slike iz našega Muzeja“, rekao je Komadina.

Kustosica Ksenija Orelj, uz zahvalu za donaciju,  istaknula je kako je ovo peta skulptura Mirka Zrinšćaka koj će biti izložena u MMSU. “”Imamo četiri skulpture i jednu skulpturalnu cjelinu i to je inače bio posljednji otkup iz 2017. godine. Predstavili smo tu skulpturalnu cjelinu “Budi zadovoljan dok forma nema kraja” u Pomorskom i povijesnom muzeju u suradnji s Primorsko-goranskom županijom tako da se neke stvaari poklapaju i koincidiraju rekla je Ksenija Orelj istaknuvši kako ovaj reljef u drvu je iz 1995. godine, a posebno je zanimljiv muzeju jer tu seriju do sada nisu posjedovali.

Slikar, grafičar, kipar Mirko Zrinšćak, umjetnik svjetskog formata, rođen je 22. ožujka 1953. u Voloskom. Osnivač je Centra za multimedijalna istraživanja Veprinac – Učka i Kolonije za pejzažno kiparstvo i fotografiju. Predstavljao je Hrvatsku (zajedno s Martinom Kramer i Goranom Petercolom) na XLVI. Venecijanskom biennalu, u Sao Paulu, Santiagu de Chileu, Buenos Airesu, Osaki.

Ušao je u anale hrvatske umjetnosti pod 125 remek-djela hrvatske umjetnosti..  Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a njegova djela nalaze se u zbirkama Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te u zbirkama domaćih i inozemnih kolekcionara.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari