EVO KAKO JE BILO

Galerija | Obilježen Dan sigurnijeg interneta

Tom prigodom za učenike Prirodoslovno-grafičke škole održana je predstava „Mreža“ i predstavljena je kampanja MUP-a “web-heroj”, izvijestila je policija.

Danas je u Rijeci u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta, a u organizaciji Ureda načelnika Policijske uprave primorsko-goranske, obilježen Dan sigurnijeg interneta.

Od 2004. godine kada je pokrenuta inicijativa u okviru prvog akcijskog plana za sigurniji internet, Dan sigurnijeg interneta se obilježava 6. veljače kao inicijativa projekta SafeBorders koji financira Europska unija. Njime se promiče sigurnije i odgovornije korištenje online tehnologije od strane djece i mladih širom svijeta, a ove se godine obilježava pod sloganom „Gejmaj sigurno – zajedno za bolji internet“.

Tom prigodom za učenike riječke Prirodoslovno-grafičke škole održana je predstava „Mreža“ koju su izveli mladi glumci Kazališta Edukaz i Udruge Hepatos Rijeka.

Predstavom se nastoji senzibilizirati mlade na problem nasilja na društvenim mrežama, ovisnosti i pokazati im da postoji izlaz iz mogućih problema u adolescenciji na koje nailaze. Učenici Prirodoslovno-grafičke škole dosada su sudjelovali i na radionicama o elektroničkom nasilju koje su proveli policijski službenici za prevenciju te su izradili i radove na temu „Stop elektroničkom nasilju“ pa će se ti radovi koristiti u sljedećim edukacijama prevencije nasilja i elektroničkog nasilja.

Osim predstave, učenici su danas imali prigodu upoznati se i s preventivnom kampanjom MUP-a „Web heroj“.

Kampanja je nastala u sklopu projekta MUP-a „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“ s ciljem osvješćivanja i educiranja građana o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu.

Ponajviše je usmjerena na tri ciljane skupine: opću populaciju građana, poslovne subjekte te djecu, kao i suradnju s odgojno-obrazovnim ustanovama, društveno angažiranim umjetnicima, a s ciljem osvješćivanja mladih osoba i njihovih roditelja o kibernetičkom kriminalu, mjerama prevencije i zaštite, kao i organizaciju rada info-punktova putem kojih će se građani informirati o opasnostima kibernetičkog kriminaliteta.

Tijekom ove i iduće godine preventivna kampanja provodit će se kroz edukaciju građana putem tribina, videomaterijala, tv i radio spotova, društvenih mreža te promidžbenih letaka i brošura.

Predstavljajući kampanju policijska službenica za prevenciju iz Ureda načelnika Nives Kajfeš Grčko izdvojila je aktualnosti kampanje namijenjene mladima kako ne bi postali žrtve kaznenih djela računalnih prijevara. Istakla je pri tome da broj kaznenih djela računalnih prijevara raste, a kibernetički kriminalci koriste inovativne taktike prijevara.

U odnosu na 2022. godinu, lani je evidentirano 79,8 posto više računalnih prijevara.

Postoje različite prijevare poput onih s računima, direktorske prijevare, investicijske prijevare, prijevare pri on line kupnji, ali i romantične prijevare te krađe identiteta. Najčešće su putem elektroničke pošte, pozivom ili SMS porukom.

Uz savjete kako se zaštiti policijska službenica je učenike pozvala na oprez u korištenju interneta, osobito društvenih mreža i uputila ih da svaku sumnju na pokušaj prijevare trebaju prijaviti policiji.

U povodu Dana sigurnijeg interneta policijski službenici Nives Kajfeš Grčko i Matko Kuač jučer su održali edukativna predavanja i učenicima završnih razreda škole u „Srednjoj školi dr. Antuna Barca” u Crikvenici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari