ODRŽANA SVEČANOST

Obilježena 30. godišnjica osnivanja i djelovanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja svečano je obilježena 30. godišnjica osnivanja i djelovanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj.

Svečanosti je nazočio i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor koji je u svom govoru istaknuo kako su Slovenija i Hrvatska prijateljske i partnerske zemlje koje zajedničkom suradnjom mogu doprinijeti jačanju Europske unije. Savezu slovenskih društava u Hrvatskoj čestitao je veliku obljetnicu uz poruku da i dalje kao nacionalna manjina, nastave čuvati svoj identitet i kulturu.

Okupljene je pozdravila i predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Barbara Riman koja je istaknula kako je uloga društava, članova Saveza očuvanje kulture, jezika i identiteta kao i održavanja veza s matičnom zemljom. „Osobno za sebe smatram kako imam dvije domovine, Sloveniju, zemlju mojih predaka i Hrvatsku u kojoj sam rođena i odrasla“, istaknula je Riman.

Čestitke Savezu uputio je i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši kako je Rijeka kroz svoju povijest uvijek bila prepoznatljiva po svojoj otvorenosti, multikulturalnosti, multietničnosti, kao grad koji svim svojim građanima omogućuje da čuvaju i njeguju svoj jezik, kulturu, vjeru i običaje, i kao grad u kojem vlada skladan suživot svih onih koji tu žive. „Slovenska nacionalna manjina jedna je od najaktivnijih u Rijeci. Vrijedni su organizatori brojnih događanja i pokretači raznih inicijativa. Kulturno-prosvjetno društvo Bazovica vrelo je kulture i obrazovanja i Grad Rijeka će i u budućnosti biti otvoren za sve daljnje suradnje“, rekao je Filipović. Istaknuo je i kako 1. siječnja 2023. godine Hrvatska ulazi u eurozonu i u schengenski prostor. „Nadam se da ćemo tada konačno izbrisati i ovu žicu koja nas dijeli na granici i nastaviti dalje u još boljoj suradnji nego do sada, a nadam se i izgradnji punog profila autoceste od Rupe do Postojne, kako bi se još bolje povezale naše dvije države, naša dva gospodarstva, ali i naši ljudi“, završio je Filipović.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina kazao je kako na području županije žive pripadnici 22 nacionalne manjine. „Naša otvorenost i spremnost na prihvaćanje drugih i drugačijih naša su prednost i u političkom i u gospodarskom smislu. Slovenska kulturna društva u Hrvatskoj imaju ulogu izgradnje mostova između naše dvije zemlje i čestitam im ovom prilikom na svemu što rade“, rekao je Komadina.

Iako najavljen, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović bio je spriječen doći u Rijeku, a okupljenima je njegove pozdrave prenijela njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić. „Veže nas zajednička povijest, tradicionalno savezništvo, ali i interesi“, rekla je Mulić o odnosima dvije zemlje i dodala kako vjeruje da i ova svečanost ima ulogu dodatnog povezivanja dviju zemalja. „Nacionalne manjine velika su vrijednost našeg društva i želim vam da ustrajete u očuvanju svojih posebnosti jer različitosti nas uvijek spajaju, a nikada razdvajaju“, završila je Mulić.

Nakon službenog djela programa gosti su u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja razgledali izložbu „Susjedi Slovenci – Slovenci u Hrvatskoj“.

Savez slovenskih društava u Hrvatskoj utemeljila su 1992. godine tri društva, Slovenski dom iz Zagreba, Slovenski dom – kulturno prosvjetno društvo Bazovica iz Rijeke i kulturno društvo Slovenski dom iz Karlovca. Savez je sve te godine imao i još uvijek ima ulogu povezivanja slovenskih društava. Posebice čuva i razvija kulturni identitet, njeguje i razvija tradicionalno dobre prijateljske odnose pripadnika slovenske zajednice s većinskom hrvatskom etičkom sredinom. Nakon osamostaljenja obiju država, Savez je odigrao značajnu ulogu pri tkanju dobrosusjedskih odnosa u novim političkim okolnostima. Savez danas broji već 16 društava članica iz čitave Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari