30. OBLJETNICA

Župan Komadina: Multikulturalnost i multietičnost vrijedno obilježje Primorsko-goranske županije

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održana je svečanost i otvorenje izložbe povodom 30. obljetnice slovenskih društava u Hrvatskoj.

Obljetnici je prisustvovao predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor kojeg su dočekali župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića, Melita Mulić, predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Barbara Riman te ostali predsjednici svih 16 slovenskih kulturno-umjetničkih društava koja djeluju u Hrvatskoj. U svojim obraćanjima, čestitajući 30. obljetnicu Saveza, istaknuli su tradicionalnu povezanost i zajedničku povijest Hrvatske i Slovenije.

Čestitajući obljetnicu, župan Komadina poručio je kako su Slovenci naši sugrađani i dragi susjedi s kojima nas vezuje ne samo geografska blizina već i zajednička povijest.

VIDEO DANA:

“Itekako imamo razloga graditi i razvijati suradnju na mnogim područjima te jačati prijateljske i partnerske odnose od osobne razine, preko međuinstitucionalne suradnje i europskih projekata, do međunarodnih organizacija. Činjenica je da su Hrvati i Slovenci kroz povijest uvijek bili prijateljski nastrojeni jedni prema drugima. Jučer smo obilježili veliki datum Dan Europe. Slovenija i Hrvatska pripadaju zajedničkoj europskoj obitelji, a skori ulazak RH u euro zonu i schengenski prostor, što je i završetak hrvatskog procesa europskih integracija, još će nas više približiti, pojednostaviti migracije, pogotovo turističke te svakodnevni život naših građana u pograničnim područjima. Vjerujem da će to olakšati i rješavanje svih otvorenih pitanja među našim državama ali i ubrzati bolje prometno povezivanje izgradnjom slovenskog dijela autoceste od Postojne do Rupe kao važnog dijela buduće jadransko-jonske autoceste“, rekao je župan Komadina istaknuvši kako u županiji žive predstavnici čak 22 nacionalne manjine.

„Smatramo to velikim kulturnim bogatstvom, multikulturalnost i multietičnost vrijedno je obilježje ove regije“, rekao je župan i dodao kako Primorsko-goranska županija prati i podržava rad i aktivnosti Kulturnog prosvjetnog društva Bazovice.

Predsjednik Pahor pozvao je Slovence u Hrvatskoj da čuvaju i njeguju svoj identitet jer to obogaćuje zemlju i povezuje dvije prijateljske države te doprinosi tome da se Hrvati u Sloveniji i Slovenci u Hrvatskoj osjećaju kao doma. Nakon obraćanja, predsjednik Borut Pahor uručio je zahvalu predsjednici društva Barbari Riman.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari