POLOŽENI VIJENCI

Obilježena 81. godišnjica stradanja sela Podhum

Na memorijalnom groblju je 1970. godine podignut impresivan spomenik s 91 štitom, rad akademskog kipara Šime Vukasa

Na spomen-području Soboli održane su svečane komemoracija povodom 81. godišnjice stradanja mještana Podhuma u znak sjećanja na nedjelju, 12. srpnja 1942. godine kada su talijanski fašisti strijeljali najmanje 91 mještanina, selo je spaljeno, a preživjeli odvedeni u logore.

Na memorijalnom groblju je 1970. godine podignut impresivan spomenik s 91 štitom, rad akademskog kipara Šime Vukasa. Primorsko-goranska županija je u razdoblju od 2021. do 2022. godine, zajednički s Općinom Čavle i Općinom Jelenjem, izvršila sanaciju spomenika.

U jutarnjem dijelu programa Vijence su položili pročelnik Ureda županije Goran Petrc te članovi antifašističkih udruga s kvarnerskog područja. Na večernjoj komemoraciji stradalima, u organizaciji Općine Čavle i Općine Jelenje, vijence su položila brojna izaslanstva iz političkog i javnog života.

U ime Primorsko-goranske županije je na komemoraciji sudjelovao zamjenik župana Vojko Braut koji je tom prigodom izjavio da je spomen-područje Soboli mjesto velike tragedije i pijeteta te da nam ono treba služiti kao podsjetnik da se ništa slično ne ponovi.

„Na ovom mjestu, u miru, razmislimo o tome što se događa u našoj zemlji, Europi i svijetu te što kao pojedinci i društveno odgovorne osobe možemo učiniti da očuvamo taj mir“, kazao je okupljenima Braut, istaknuvši kako zlo ne dolazi odjednom i ponekad ga je teško prepoznati.

„Moramo ga biti svjesni, raditi zajedno i biti složni da nam se ne dogodi novi rat“, zaključio je Braut uz poziv na nadilaženje razlika i buduće zajedničko obilježavanje ove tragedije.

Vijence su također položili i okupljenima se obratili izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, povjerenik Predsjednika RH za sport Željko Jovanović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, general Josip Lucić, ravnatelj Javne ustanove Veteranski centar te načelnici općina Čavle i Jelenje, Ivana Cvitan Polić i Robert Marčelja koji su u svojim obraćanjima pozvali na zajedništvo, slogu, očuvanje sloboda i ljudskih prava te europskih vrijednosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari