DOBRE VIJESTI

OCJENA 4,95! Primorsko-goranska županija i ove godine u vrhu: Za transparentnost proračuna 19 županija dobilo peticu

Ilustracija

Većina županija, gradova i općina objavila je za ovu godinu svih pet dokumenata na osnovu kojih je tako prosječna ocjena 4,63.

Najbolje su i ove godine županije koje su zaradile ocjenu 4,95, a među odlikašicama je i Primorsko-goranska županija, rezultati su to devetog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih i lokalnih jedinica Instituta za javne financije.

Istraživanje prati objavu pet proračunskih dokumenata, proračunski vodič, prijedlog proračuna, izglasanog proračuna te godišnjeg ili polugodišnjeg izvještaja.

Najbolje rezultate gradovi, općine i županije postigli su u posljednjoj godini u kojoj se radilo istraživanje, a koliko su napredovali govori činjenica da su 2015. kad je provedeno prvo istraživanje imali prosječnu ocjenu 1,75.

Voditeljica istraživanja Mihaela Bronić istaknula je da je cilj istraživanja bio potaknuti javnost i lokalne jedinice da razmišljaju o transparentnosti proračuna te da se pravovremeno objavljuju proračunski dokumenti.

“Nakon devet ciklusa, najveći dio jedinica objavljuje svih pet ključnih dokumenata – što je i bio naš cilj – završavamo ovo istraživanje u ovom obliku i nadamo se da će se transparentnost proračuna i dalje poboljšavati i omogućavati građanima razumijevanje i odlučivanje o svojim proračunima”, kazala je Bronić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari