STATUS GRADA VEĆ 30 GODINA

Obljetnica osnutka Grada Rijeke: 30 godina izgradnje otvorenog i inkluzivnog grada

Prije točno 30 godina, 19. travnja 1993. godine, osnovan je Grad Rijeka kao jedinica lokalne samouprave. Rijeka je status Grada stekla nakon što je iz bivše Općine Rijeka nastalo devet novih gradova i općina.

„30 godina u životu grada poput Rijeke, u kojoj se živi od antičkih vremena, a možda i ranije, sigurno nije puno, no vrijeme u kojem živimo puno je izazova“, kazao je na gradonačelnikovom kolegiju riječki gradonačelnik Marko Filipović.

U proteklih 30 godina u Rijeci se, naglasio je, mnogo toga promijenilo. Neki od najvažnijih događaja svakako su izgradnja Sveučilišnog kampusa na Trsatu, a uskoro i nove Bolnice za ženu i dijete, izgradnja Bazena Kantrida, Atletske dvorane, Centra Zamet, kao i Astronomskog centra Rijeka. Uređena su dva nova kontejnerska terminala, za građane otvoren Molo longo, a u Porto Barošu uskoro započinje gradnja nove nautičke marine.

„Imamo novi Muzej grada, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i zbilja posebnu Dječju kuću, a uskoro i novu Gradsku knjižnicu. Konačno je završena riječka zaobilaznica s cestom D 404, a sa skorom izgradnjom ceste D 403 bit će još više integrirana u gradski promet. Gospodarstvo se razvija od novih proizvodnih objekata JGL–a na Svilnom do Hiltona na Costabelli“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Iz mnogobrojnih projekata koji su promijenili Rijeku posebno je izdvojio izgradnju 600-tinjak novih stanova iz programa poticane stanogradnje, kao i ogromna ulaganja napravljena u komunalnoj infrastrukturi – vodovodu, plinovodu, kanalizaciji, svemu onome o čemu brinu gradska komunalna i trgovačka društva.

„Mogao bih ovako nabrajati još puno što se u Rijeci promijenilo u ovih 30 godina kroz jednu tranziciju iz industrijskoga grada prema gradu znanja, znanosti, novih tehnologija, gradu turizma, ali i gradu sačuvane tradicije brodogradnje“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Gradonačelnik je podsjetio kako su Hrvatska i Rijeka prošle kroz Domovinski rat u kojem su mnogi naši sugrađani poginuli. Kroz sve ove godine Grad Rijeka je sačuvao tekovine antifašizma, jak socijalni program, građeni su i obnavljani vrtići i škole, pokrenut je program Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama, a Rijeka je nosila prestižne titule Europske prijestolnice kulture i Europskog grada sporta.

„I mogli bismo ovako puno nabrajati i prisjetiti se još stotine manjih ili većih projekata zahvaljujući kojima je Rijeka danas drugačiji grad i još više – svih onih ljudi koji su na tome predano radili ili rade. Želim zahvaliti svim Riječanka i Riječanima na njihovom doprinosu u ovih 30 godina, praktički od hrvatske samostalnosti do danas, na izgradnji jednog inkluzivnog i otvorenog grada. Na svima nama je da guramo Rijeku još dalje i još bolje, a ja zaista vjerujem da je pred Rijekom izvrsna budućnost kojom možemo zadržati mlade ljude i privući one koji će prepoznati naš način života i mogućnosti koje stvaramo“, zaključio je gradonačelnik Filipović.

Od 1993. godine, nakon donošenja Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, ukinuta je općina Rijeka, a umjesto nje nastali su gradovi Rijeka, Kastav, Bakar i Kraljevica te općine Viškovo, Kostrena, Čavle, Jelenje i Klana. Time administrativne granice Grada Rijeke obuhvaćaju površinu od 44 km².

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari