Akcija „Zakoračimo zajedno na crveni tepih“ vezana je uz nove izvedbe najljepše i najdramatičnije verističke opere „Andrea Chenier“ Umberta Giordana 2. i 4. lipnja

Nakon što su donacijama građana i riječkih firmi prikupljena sredstva dostatna za obnovu svih sjedala u parteru, HNK Ivana pl. Zajca nastavlja projekt „Obnovimo riječko kazalište“ čiji je cilj, u prvoj fazi, uz sjedala u parteru, obnoviti i tepih u parteru, otirače na ulasku u kazalište, staze na stepenicama te tepihe u kafiću na prvom katu, a pri tome kazalištu vratiti nekadašnju, poznatu kazališnu crvenu boju.

Kristina Kolar, Dario Bercich, Luis Chapa, Olga Kaminska, Sergej Kiselev i članovi Zbora i Baleta
Kristina Kolar, Dario Bercich, Luis Chapa, Olga Kaminska, Sergej Kiselev i članovi Zbora i Baleta

Akcija „Zakoračimo zajedno na crveni tepih“ vezana je uz nove izvedbe najljepše i najdramatičnije verističke opere „Andrea Chenier“ Umberta Giordana 2. i 4. lipnja. Za te će izvedbe cijene ulaznica iznimno iznositi 50 i 30 kuna, a uz svaku kupljenu ulaznicu Kazalište će priložiti isti iznos. Cilj je sakupiti 70.000 kuna koliko je potrebno da se osigura „red carpet“ na početku sljedeće kazališne sezone odnosno tepih u parteru.

Svi oni koji žele donirati više mogu se javiti u Ured propagande i marketinga HNK Ivana pl. Zajca (Uljarska 1, 1.kat; tel.051.355.903; mail: mara.viducic@hnk-zajc.hr)

Stoga iz Kazališta pozivaju sve Riječane da iskoriste posljednju prigodu u sezoni kako bi vidjeli i čuli poznatu operu „Andrea Chenier“ pod dirigentskim vodstvom mladog maestra Matije Fortune, a u režiji Nenada Glavana te time ujedno pomogli obnovu svoga kazališta.

U posljednje dvije ovosezonske izvedbe snage udružuju, nakon dugo vremena ponovno zajedno na riječkoj sceni, supružnici, prvaci riječke Opere Kristina i Robert Kolar koji će prvi put pjevati ulogu Carla Gerarda. U naslovnoj ulozi ponovno je omiljeni gost Luis Chapa, a u ostalim su ulogama Ivana Srbljan, Olga Kaminska, Mirella Katarinčić Toić, Slavko Sekulić, Voljen Grbac, Marko Fortunato, Dario Bercich, Saša Matovina, Sergej Kiselev, Darko Matijašević i Bojan Fuštar.

Dirljiva romansa plemkinje i pjesnika u pozadini Francuske revolucije

Radnja opere, na libreto Luigija Illice, odigrava se u pozadini povijesnih događaja Francuske revolucije, s dramatičnim društvenim promjenama što ih je donijela. Kroz tu impozantnu kompoziciju slavne revolucije pratimo dirljivu romansu zanosne plemkinje Maddalene de Coigny i pjesnika Andrea Chéniera, grčko-francuskog imigranta rođenog u Istanbulu. Prizori njegove kobne ljubavi, u turbulentnim danima borbe za ideje pacifizma, jednakosti i bratstva, nasuprot teroru i diktaturi koja će uslijediti, imat će tragičan, ali prkosan i ponosan kraj.

U središtu te iznimno dramatične opere nekoliko je velikih arija i dueta troje glavnih junaka u kojima oni ispovijedaju svoje motive, ideale i zablude.

„Andrea Chéneir je opera borbe karaktera njenih likova razapetih između svojih zadatosti i slobodne volje, racionalnog i pomaknutog, okolnosti i privida, ideala i zabluda, politike i ljubavi. Drama je to povišenih tonova i neobuzdanih strasti kobnog ljubavnog trokuta žirondinca, jakobinca i plemkinje u vremenu jednog od najslavnijih povijesnih događaja u svome licu i naličju.“ (Nenad Glavan)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari