POSTAVLJENA 2008. GODINE

Obnovljena skulptura mlikarice u centru Dražica

Nedavno je drvenoj skulpturi Mlikarice u centru Dražica, postavljenoj u znak sjećanja i poštovanja na sve grobničke mlikarice, vraćen stari sjaj. Naime, drvena građa je ponovo dorađena, što je učinio autor Rajko Srok, koji je drveni kip Mlikarice, simbol Grobnišćine i nekadašnjeg težačkog načina života, prvotno izgradio prije više od deset godina.

U sklopu posljednjih radova na održavanju, u kolovozu ove godine, Mlikarica je dodatno pobrušena i dorađeni su detalji, a kompletna skulptura je posvijetljena te svojom bojom u potpunosti podsjeća na njezino prvo postavljanje na tada izgrađenom i otvorenom trgu davne 2008. godine. S obzirom na to da se radi o drvenoj skulpturi na otvorenom, prema pravilu struke, potrebno ju je jednom godišnje pregledati, a prema potrebe i lakirati, a kako napominju iz Općinske uprave, restauracija i zahvati dogovaraju se sa samim autorom koji je te struke i najbolje poznaje svoje autorsko djelo.Podsjetimo, od 2013. do 2017. godine kip Mlikarice nije se održavao te je vrijedna skulptura zamalo propala. Prva restauracija uslijedila je gotovo odmah nakon dolaska na vlast Nove snage Jelenja. Postojeću mlikaricu bilo je potrebno dobro zakrpati jer je voda prodirala u pukotine, pa je kip počeo pucati i raspadati se. Stoga je nešto tamniji premaz, unazad dvije godine, krasio najpoznatiju jelenjsku skulpturu koja se od tada redovito održava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari