ZATRPANI ZAHTJEVIMA!

Od danas dostupan sustav e-Propusnice. Evo kako ga koristiti!

Foto: Ilustracija (Riportal.hr)

Postojeće propusnice koje su izdane građanima vrijede isključivo do nedjelje 5. travnja, do ponoći

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o izmjeni načina izdavanja propusnica s kojima građani mogu napustiti svoja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Odluka je dostupna na sljedećoj poveznici: https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA%20ZA%C5%A0TITA/PDF_ZA%20WEB/Odluka%20o%20izmjenama%20i%20dopunama%20Odluke%20o%20zabrani%20napu%C5%A1tanja%20mjesta%20…%20-%20e-Propusnice.pdf.

Prema navedenoj odluci postojeće propusnice koje su izdane građanima vrijede isključivo do nedjelje 5. travnja, do ponoći, a za napuštanje mjesta prebivališta odnosno stalnog boravka građani će od ponedjeljka 6. travnja morati imati novu propusnicu.

Novu propusnicu oni kojima je nužna mogu već sada zatražiti putem sustava e-Propusnica. Te će propusnice vrijediti maksimalno 14 dana, ovisno o razlogu zbog kojeg se izdaju.

Važno je naglasiti da se po novom sustavu kojeg je kreirala Republika Hrvatska moraju odbiti zahtjevi građana koji propusnice traže na rok dulji od 14 dana.

E-Propusnice sustav dostupan je na adresi https://epropusnice.gov.hr , a građanima omogućuje slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

Prema podacima navedenim na službenoj web stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o svemu vezanom uz situaciju nastalu kao posljedicu epidemije zarazom koronavirusom (www.koronavirus.hr), u sustavu e-Propusnice proces traženja/izdavanja e-propusnice je sljedeći: 

  • upisivanje adrese https://epropusnice.gov.hr u internetski preglednik,
  • odabir liste vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu (token aplikacija, korisničko ime i lozinka, osobni certifikat i slično),
  • potvrda podataka,
  • ulaskom u korisničko sučelje, odabir jedne od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva,
  • ukoliko se želi predati zahtjev za izdavanjem propusnice, treba ispuniti tražene podatke te potvrditi zahtjev,
  • nakon odobrenja, e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu (osoba kojoj bude odobrena e-propusnica, dobit će potvrdu na mail kojeg navede u zahtjevu s linkom na propusnicu).

Digitalne e-Propusnice u potpunosti zamjenjuju fizičke propusnice, a izdaju ih: 

  • poslodavci –  zaposlenicima,
  • izabrani liječnik obiteljske medicine – pacijentima,
  • nadležni stožer civilne zaštite – građanima.

Eventualna pitanja u vezi s funkcionalnostima susta e-Propusnice za građane mogu se uputiti službi za podršku: epropusnice@uprava.gov.hr (0-24 h).

Podsjećamo, budući da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19 (koronavirus), Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske prošlog je tjedna donio odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj i to kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti. Jučer je donesena i dopuna te odluke koja se odnosi na opisani novi način izdavanja propusnica.

Prema odluci Stožera civilne zaštite RH, napuštanje mjesta prebivališta ili stalnog boravka dozvoljeno je isključivo uz propusnice i to samo u iznimnim situacijama, a to su: 

a)promet i kretanje nužno za opskrbu pojedinih  područja,

b)dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,

c)izvješćivanje javnosti,

d)stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,

e)vitalne obiteljske razloge poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština,

f)putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,

  1. g) žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Prilikom ulaska i izlaska s područja moraju se poštivati sljedeće mjere:

  • socijalno distanciranje,
  • ne zadržavanje na javnim prostorima,
  • posjedovanje valjane propusnice.

Prema Odluci Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju: 

  • odgovorne osobe u pravnoj osobi odnosno poslodavci u slučajevima pod a, b, c, f ili g odnosno u slučaju prometa i kretanja nužnog za opskrbu pojedinih područja, dnevnih migracija zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvještavanja javnosti, putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19,
  • izabrani liječnik obiteljske medicine u slučaju pod d tj. stanovnicima koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,
  • nadležni stožeri civilne zaštite u slučaju pod e tj. kada se radi o vitalnim obiteljskim razlozima poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari