VIDEO Objavljena prva zvučna slikovnica iz edicije o Frakopanima i frankopanskim kaštelima

Najveći županijski projekt obnove i revitalizacije frankopanskih kaštela, Putovima Frankopana, uključuje i niz aktivnosti, među koim su i one namijenjene najmlađima

Dok nas ova korona kriza nije zaustavila održana je serija edukacija u osnovnim školama, od 1. do 4. razreda kroz kviz „F kao Frankopan“ u kojem je kroz zabavu, igru i šalu djeci predstavljena povijest našeg kraja i samih Frankopana.

“Sa osam slikovnica koje smo napravili za interpretacijske centre (Čabar, Brod na Kupi, Grobnik, Trsat, Bakar, Kraljevica, Bribir i Krk), a koje sadrže posve nove tekstove bazirane na povijesnim činjenicama i tradiciji svakoga kraja, kreirali smo tematske pričaonice i kvizove u školama diljem Županije i djeca su to odlično prihvatila. Ono što je najznačajnije u cijelom projektu jest to da je lokalna zajednica pokazala velik interes, da su se mještani područja na kojima su smješteni kašteli uključili u projekt, a to je ključno za kvalitetno očuvanje baštine – kako ove kulturno – povijesne, tako i one prirodne. Ako lokalno stanovništvo ne poznaje svoju kulturu i povijest, onda je neće znati niti sačuvati niti promovirati.”, ističu autori zvučne slikovnice.

Te su aktivnosti nažalost u ovim novim okolnostima privremeno obustavljene ali ne i zaustavljene.

U kooprodukciji s drugim kreativcima ostvrena je ideja Zvučnih slikovnica. Prva koja priča o Kraljevici i Frankopanima, gotova je i možete je na ovom mjestu pogledati i poslušati.

Tekstove svih osam frankopanskih slikovnica napisao je Velid Đekić, a temelje se na povijesnom istraživanju. Ilustracije su rad autorice Margarete Peršić, a autor glazbe je Elvis Stanić. Veliki mali kreativac, 12 godišni Luka Zulian spojio je zvuk sa slikom, a voditeljica projekta Putovima Frankopana, Rajna Miloš dala je glas tekstu Velida Đekića.

Ovo je prva, a snimit će i preostalih sedam.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari