BOLTOVI ROMOBILI

Od ukupno 40 gradova u 15 zemalja Rijeka pri samom vrhu po broju korištenja e-romobila!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na web seminaru Udruge gradova predstavnici Grada Rijeke predstavili su aktivnosti koje su u proteklih nekoliko godina provedene u Rijeci na razvoju i realizaciji projekata održive urbane mobilnosti.

Na seminaru o praktičnom reguliranju održive mikromobilnosti u organizaciji Udruge gradova „Kako osigurati uspješnost zajedničke mikromobilnosti za gradove, ljude i operatore“ sudjelovalo je preko 20 sudionika iz cijele Hrvatske.

S obzirom da je Grad Rijeka prvi grad u Hrvatskoj koji je zajedno s tvrtkom Bolt pokrenuo pilot-projekt iznajmljivanja električnih romobila u free floatingu (e-romobili koji nisu vezani za terminale), predstavnici Grada Rijeke prezentirali su načine na koje su riješili komunalne, logističke i regulatorne izazove tijekom pripreme projekta te podijeliti svoja iskustva i rješenja s drugim gradovima.

Naime, nakon uvođenja javnog sustava e-bicikla u ožujku 2020. godine kao sljedeći korak u razvoju alternativnih oblika održive mikromobilnosti Grad Rijeka je s tvrtkom Bolt u siječnju ove godine pokrenuo polugodišnji pilot projekt iznajmljivanja električnih romobila. Cilj ovog pilot projekta je pružiti građanima Rijeke ekološki prihvatljiv, fleksibilan i novi način prijevoza te na taj način poboljšati mobilnost u gradu.

Prema podacima tvrtke Bolt koja ovaj projekt provodi u više od  40 gradova u 15 zemalja, Rijeka je pri samom vrhu po broju korištenja e-romobila. Podaci također pokazuju kako velik broj građana koristi e-romobile kao sredstvo prijevoza za odlazak i dolazak s posla, odlazak u trgovinu ili za obavljanje drugih obaveza. Također, u prvih  mjesec dana provođenja pilot projekta, pokazalo se kako se korisnici najčešće voze tijekom tjedna u vremenu između 16 i 19 sati u smjeru stambenih naselja, dok se tijekom večeri i u vrijeme ručka većina vožnji odvija u centru grada i u poslovnim zonama. Tijekom ožujka Bolt će organizirati edukativna događanja u suradnji s Hrvatskom udrugom vozača električnih romobila (HUVER) o sigurnom korištenju romobila kako bi do početka ljetne sezone što više građana bilo upućeno u  najbolje, odnosno, u najsigurnije prakse korištenje romobila.

Pilot-projektu e-romobila u Rijeci prethodilo je uvođenje Ricikleta – sustava električnih bicikala koje građani mogu iznajmiti na terminalima koji su postavljeni na lokacijama  u centru i na rubnim dijelovima grada, odnosno: na Jadranskom trgu, ispred Dvorane mladosti na Trsatu, na pješačkom mostu preko Rječine (Sušačkom mostu kod Konta) te na krovu garaže na Bazenima Kantrida. Kupnja vožnje i upravljanje sustavom Ricikleta potpuno je digitalizirano, a odnedavno je kupnja prava za vožnju e-biciklima moguća i putem riječke gradske Torpedo kartice, odnosno, putem web trgovine Rijeka CityCard.

Na danas održanoj radionici Udruge gradova, osim Rijeke, svoja su iskustva ali i izazove s kojima se susreću u osiguravanju održive mikromobilnosti, prvenstveno zbog nedostajuće nacionalne zakonske regulative, ostalim sudionicima predstavili i Grad Zadar te Grad Zagreb.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari