ODABRAN IZVOĐAČ: Palaču Šećerane obnavljat će slovenski VG5 d.o.o.

Odabran je izvođač radova na obnovi Palače Šećerane – budućeg Muzeja grada Rijeke. Radovi bi trebali biti gotovi do konca 2019. godine

Grad Rijeka odabrao je izvođača radova za rekonstrukciju Upravne zgrade nekadašnje riječke šećerane, u kojoj će se urediti novi prostori Muzeja grada Rijeke. Izvođač radova bit će VG5 d.o.o. iz Slovenije.

Tako će tzv. kompleks Benčić, u kojeg je nedavno preseljen Muzej moderne i suvremene umjetnosti, već početkom ožujka ponovno postati veliko gradilište. Radovi bi trebali biti gotovi do konca 2019. godine.

Ovaj značajni korak u dugotrajnom procesu uređenja Palače Šećerane najavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke Nikolina Radić Štivić.

Korak naprijed u kontekstu EPK 2020

Gradonačelnik je kazao kako je ovo korak naprijed u realizaciji infrastrukturnih projekata vezanih uz Europsku prijestolnicu kulture, te da nakon dugotrajne i naporne pripreme potrebne dokumentacije građevinske aktivnosti napokon mogu krenuti.

Također, napomenuo je kako Grad ima dobra iskustva s odabranim izvođačem, budući da je slovenska tvrtka sudjelovala u obnovi fasade OŠ Nikola Tesla te uređenju nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Rekonstrukcija Palače Šećerane vrijedna je 44.475.825,00 kn, od toga je iz EU fondova 28.382.562,00 kn, a ostatak u iznosu 16.093.263,00 kn izdvaja se iz proračuna Grada.

Obersnel je obavijestio o prijavi koju je Grad podnio Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, čiji se rezultati još iščekuju, a kojim bi se mogao pokriti dio gradskih izdvajanja.

Naime, obnova jedne od najljepših baroknih plača na ovim prostorima građene za Upravnu zgradu nekadašnje riječke šećerane te broda Galeb, dio su Integriranog programa “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“.

Za obnovu i stavljanje u funkciju ova dva reprezentativna zaštićena spomenika kulture Gradu Rijeci su na natječaju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU bespovratno odobrena gotovo 69 milijuna kuna iz europskog Fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija. I Palača šećerane i brod Galeb su registrirana kulturna dobra koja će biti dio projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine, Upravna zgrada kao Muzej grada Rijeke, a brod Galeb će postati svojevrsna podružnica ovog Muzeja uz planirano integriranje komercijalnog sadržaja.

U izradi i troškovnik onove broda Galeb

Što se tiče dijela projekta koji se odnosi na brod Galeb u tijeku je izrada projektno-klasifikacijske dokumentacije za prenamjenu broda Galeb u muzej/hostel, pregled te dokumentacije i izdavanje odobrenja od strane Hrvatskog registra brodova.

Nadalje, u izradi je i detaljan troškovnik radova kao dio dokumentacije za objavu javne nabave za izvođača radova. Nakon njenog završetka, provedbe prethodnog savjetovanja i pregleda od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU), bit će raspisan otvoreni postupak javne nabave za radove na rekonstrukciji broda Galeb, a radovi bi, prema najavi gradonačelnika, trebali započeti u drugom dijelu godine.

Popratni natječaji

Ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Nikolina Radić Štivić obavijestila je o popratnim natječajima vezanih uz Palaču Šećerane. Trenutno se razmatraju prijave pristigle na natječaje za izbor stručnog nadzora nad izvođenjem radova te izradu vizualnog identiteta projekta.

Također, Grad je u proteklom periodu pripremio dokumentaciju i proveo natječaj za izradu muzejskih stalnih postava na temelju idejnog rješenja kojeg je Muzej grada Rijeke izradio u suradnji s dizajnericom Nikolinom Jelavić Mitrović. Na natječaj je pristigla jedna ponuda, a trenutno je u tijeku pregled i ocjena pristigle ponude, planiranje radova restauracije muzejske građe, istraživačkih radova i razvoj suradnje s partnerskim ustanovama.

Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar objasnio je motivaciju ulaganja upravo u Palaču Šećerane, navodeći njenu nezaobilaznu povijesnu važnost za razvoj Rijeke. Napomenuvši da je upravo izgradnja barokne Palače sredinom osamnaestog stoljeća započela pretvorbu grada iz malog mjesta na moru u industrijski centar, Šarar je rekao kako priča ove građevine i njene višenamjenske prošlosti govori o međunarodnoj komponenti riječke kulture, te da će ovaj „rezervoar gradske memorije“ postati ishodištem suvremene Rijeke.

Na kraju, pročelnik Šarar je najavio nastavak s aktivnostima na uređenju kompleksa Benčić, pa će tako sutra biti poslana aplikacija Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije za strateški projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“, čiji je cilj uređenje nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka te Dječje kuće.

Opis zahvata

Rekonstrukcijom i opremanjem Palače Šećerane omogućit će se korištenje kulturnog dobra koje trenutno nije u funkciji.

Zahvati na rekonstrukciji postojećeg prostora za potrebe galerijskog prostora planiraju se na način da se ne mijenjaju gabariti, vanjski izgled i nosiva konstrukcija objekta, već da se novi sadržaj, uz što manje intervencija, smješta u prostor. Na taj način zadržavaju se osnovna obilježja građevine, a ona se korištenjem transformira za novu funkciju. Uvode se novi sigurnosni i tehnički sustavi koji omogućuju suvremeno korištenje i razvoj muzejskih aktivnosti.

Ulazni prostor nalazi se u sredini prizemlja uz južno pročelje. U prizemlju, uz južno pročelje, smješteni su poslovni prostori. Prvi i drugi kat bit će izložbeni prostori muzeja. Na drugom katu, u velikoj dvorani i manjem tzv. lovačkom salonu, moći će se odvijati i razna kulturna događanja. Na trećem katu bit će prostori za rad kustosa i ostalog pratećeg osoblja. U potkrovlju bit će tehnički prostori muzeja i spremišta. Izvest će se i novo stubište za potrebe evakuacije uz istočno pročelje zgrade.

Palača Šećerane zaštićeno je kulturno dobro od 1970. godine. Hrvatski restauratorski zavod proveo je istraživanja unutar same zgrade i rezultati do kojih su došli nalažu promišljen odnos prema njezinoj budućoj namjeni.

Kulturno dobro od iznimnog značaja

Palača Šećerane označava početke industrijalizacije u Rijeci. Kao kulturno dobro od iznimnog značaja za grad Rijeku, Palača Šećerane će kao Muzej grada Rijeke pričati priču o gradu – njegovom bogatom identitetu i povijesti, ujedno stvarajući značajan landmark u razvoju urbanog kulturnog turizma.

Sagrađena je kao upravna zgrada tvornice šećera 1752. godine, na inicijativu tršćansko-riječke kompanije. Nakon požara 1785. značajno je obnovljena i opremljena baroknim interijerima sa zidnim slikama i štukaturom.

U 19. stoljeću služila je kao upravna zgrada tvornice duhana, a potom i tvornice motora “Rikard Benčić”. Predstavlja najkvalitetniju baroknu palaču na istočnoj jadranskoj obali, čija je izgradnja označila početak industrijskog razvoja Rijeke. Unutrašnjost zgrade bogato je ukrašena štukaturama, freskama i keramičkim pećima.

Kompleks Benčić

Projekt Europske prijestolnice kulture uključuje i velike infrastrukturne zahvate u kompleksu Benčić gdje će se, uz Palaču Šećerane, obnoviti i staviti u funkciju i ostali objekti.

Prva faza Muzeja moderne i suvremene umjetnosti dovršena je i Muzej je u rujnu preselio u tzv. H objektu.

Također, očekuju nas i radovi rekonstrukcije Dječje kuće (ciglena kuća) i nove knjižnice (T objekt), također u kompleksu Benčić, a realizacija ovih projekata financirati će se i sredstvima Urbane aglomeracije Rijeka i to u iznosu od oko 69 milijuna kuna.

Dječja kuća bit će ustanova u kulturi koja će djeci, na njima prilagođen način, nuditi program za djecu iz domene više riječkih ustanova i udruga.

Bit će uređen i okoliš kompleksa Benčić.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari