NAKON 2 GODINE: U KBC Rijeka napokon stigao mamograf!

Zabrinjava podatak da u Hrvatskoj od karcinoma dojke svakog mjeseca oboli oko 250 žena, a njih 90 izgubi bitku s bolešću koja je u stalnom porastu

Nakon dvije godine bez pregleda – Riječanke mogu odahnuti jer napokon je u KBC Rijeka stigao mamograf!

Gospođa Sonja priznaje da na mamografiji nije bila šest godina – malo zbog lijenosti, više zbog straha od uređaja i dijagnoze. Čudi se da riječka bolnica od kraja 2016. uopće nije imala mamograf.

“Mislim da je Rijeka jako veliki grad i da stvarno bi trebao imati puno više nego što ima”, smatra Riječanka Sonja Jukić.

Stari, neupotrebljiv, analogni mamograf s 20 godina staža je rashodovan. Dulje od godinu dana nisu imali nikakav, pa su pacijentice pregled obavljale u sklopu Doma zdravlja, a nalazi su se očitavali u bolnici. Početkom ove godine konačno stiže milijun i pol kuna vrijedan aparat.

“Usporedba je kao da vozite fićo ili ferrari. Ovo je skroz jedan drugačiji aspekt, puno bolje, puno jednostavnije, modernije, bolje”, kazala je pročelnica Odjela abdominalne radiologije KBC Rijeka Petra Valković Zujić.

Ranije su se slike razvijale, sada se sve odmah vidi na računalu pa su mogućnosti proučavanja neusporedivo bolje. Mamografija je jedina metoda koja može otkriti rani tumor dojke, pa je i postotak izliječenja veći.

Četiri godine u Rijeci se nije mogla obaviti stereotaksija, postupak označavanja sumnjivih područja u dojci koje liječnik nije mogao napipati već samo ih vidjeti mamografski. Stari uređaj to nije mogao.

“Mi smo pacijentice, koje su imale potrebu za takvu dijagnostiku, slale u druge ustanove, to je bio KBC Split i Opća bolnica Vukovar”, priča Valković Zujić.

Sada za tim više nema potrebe. Na novom mamografu dnevno se obavi 40-tak pregleda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari